Solutii complete retail, Business Intelligence, software ERP program software ERP, solutii retail   Spectrum a implinit 15 ani de activitate Romana English
Asistenta Suport Licentiere

Software complet pentru retea de magazine de tip supermarket

Export date
Saptamana 14 - 20 ianuarie 2019

Atat intrarile cat si iesirile se pot exporta din baza de date a aplicatiei SMKBOMatxR catre un alt sistem. Pentru accesarea acestui meniu: Transfer - Export date. Pentru utilizarea acestei facilitati exista cateva scripturi predefinite.

Pasi de urmat:
 1. Se selecteaza scriptul care se ruleaza;
 2. Selectam calea in care se salveaza fisierul generat de script;
 3. Denumim fisierul de export;
 4. Optional se adauga alte Observatii;
 5. Se completeaza lista parametrilor data inceput si data sfarsit export;
 6. Se executa comanda.
Centralizator bonuri anulate
Saptamana 26 noiembrie - 02 decembrie 2018

Raportul pentru bonuri anulate se va accesa din meniul Liste - Situatii iesiri - Centralizator bonuri anulate.

Incepand cu versiunea 3.0.27, in aplicatia SMKBOMatxR se importa si bonurile anulate (doar din aplicatiile de vanzare POSExpert si POExpertKbd).

Pentru a avea o imagine de ansamblu a acestora putem lista centralizatorul de bonuri anulate pe o anumita perioada, pe baza caruia se pot face anumite analize.

Raportare ANAF
Saptamana 05 - 11 noiembrie 2018

Atentie! Pentru a putea transmite raportari electronice la ANAF, aveti nevoie de un micro SDCard, care trebuie introdus in imprimanta fiscala (sau casa de marcat) inainte de a exporta datele.

Casa de marcat NU vine implicit cu cardul microSD pentru export. Daca partenerii il doresc, acesta trebuie comandat separat.

Definire rafturi in aplicatia MatX
Saptamana 29 octombrie - 04 noiembrie 2018

In aplicatia MatX exista posibilitatea definirii rafturilor care exista fizic in magazine. Pentru acestea se vor asocia articolele corespunzatoare de la fiecare raft pentru a avea o imagine de ansamblu privind pozitia / locul in care se afla articolele.

In cele din urma, aceste informatii se vor folosi la liste de Mercantizare.

Campuri noi in fereastra de adaugare articole
Saptamana 22 - 28 octombrie 2018

Pentru a utiliza corect modulul restaurant al aplicatiei de vanzare POSExpert, s-au adaugat trei campuri noi in in fereastra de articole - tab-ul generale, dupa cum urmeaza:
 • Sectie - se realizeaza o grupare a articolelor pe departamente, si este locul in care se vor lista bonuri nefiscale
 • Bon marcaj - pentru a se sti daca sa se listeze sau nu un articol pe sectia articolulului
 • Temporizare
Grupuri de proprietati articole in MatX
Saptamana 08 - 14 octombrie 2018

In aplicatia MatX se pot defini oricate tipuri de proprietati care pot fi atribuite articolelor: culoare, marime, material, vechime etc. Fiecarui grup de proprietate ii poate fi asociat oricate valori.

De exemplu pentru culoare: alb, albastru, portocaliu cu negru, rosu. Un articol va putea avea asociat o singura valoare din fiecare grup de proprietati, oricate proprietati.

Se vor folosi la:
 • Rapoarte
 • Determinare stoc curent al produselor cu o anumita caracteristica
Verificare corectitudine transferuri intre Depozit si Magazine (MatX)
Saptamana 01 - 07 octombrie 2018

In centralizatorul de acte de iesire de la Depozit se regasesc toate transferurile facute catre magazine. In centralizatorul de acte de intrari de la Magazine se regasesc toate intrarile de la depozit

Cu ajutorul acestor rapoarte se poate verifica daca transferurile facute de la depozit au ajuns la magazine si corespund cu transferul.

Declansare calcul VMZ
Saptamana 24 - 30 septembrie 2018

Pentru declansarea calculului VMZ se apeleaza din meniul Sistem - Servicii - fereastra 'Comanda'. Se selecteaza serviciul SupermarketBackOfficeIntervalService dupa care se selecteaza actiunea Declansare calcul VMZ.

Definire perioada calcul VMZ la un articol diferit de cel standard
Saptamana 10 - 16 septembrie 2018

HO

Se defineste un tip calcul vanzare medie zi la HO din meniul: Cataloage diverse - Comenzi - Tip calcul vanzare medie zi

Exista 2 feluri de tip calcul VMZ:
 • pe zile: daca se definesc x zile, se calculeaza VMZ pe ultimele x zile luand in calcul doar zillele cu raport de gestiune;
 • pe perioada: daca se defineste o perioada, se calculeaza VMZ pe perioada respectiva luand in calcul doar zilele cu raport de gestiune.
OBS: In cazul in care in perioada din tip calcul VMZ, nu este nici o zi cu raport de gestiune, se face calcul la VMZ dupa nr. de zile standard, configurat in parametri. Dupa definire tipuri de calcul VMZ, se face transfer catre BO.

BO

Pentru fiecare articol la care se doreste sa se calculeze VMZ pe alta perioda decat cea standard, se poate atribui la BO un tip de calcul definit la HO din meniul: Cataloage - Articole - Asistare stoc / dimensiuni / garantie.

Setari in BO pentru a face o comanda
Saptamana 03 - 09 septembrie 2018

Ce trebuie sa se defineasca in BO pentru a se putea opera o comanda?
 1. Tipurile de calcul comanda sunt definite la HO si se verifica sa fie ajunse la BO;
 2. Se defineste stocul de raft pentru articole.
POSExpert - Fereastra informatii articol
Saptamana 27 august - 02 septembrie 2018

Din meniul 'Informatii articol' - se pot obtine urmatoarele informatii la scanarea unui articol: denumire, pret vanzare, cod articol, cod bare, grupa articol, procent TVA, um, tip articol (liber etc). In continuare, din aceasta fereastra se poate continua cu vanzarea articolului scanat sau renuntare.

Inchidere zi fiscala in POSExpert
Saptamana 20 - 26 august 2018

Ziua fiscala se poate inchide doar daca in prealabil s-a inchis schimbul de operator.

In cazul in care aceasta regula nu se respecta, la inchiderea de zi fiscala cu schimb operator deschis, aplicatia afiseaza un mesaj de eroare peste care operatorul nu poate trece.

Exista 3 optiuni: se inchide aplicatia de vanzare; se incearca din nou operatiunea; se renunta la inchiderea zilei fiscale.

Suma bonuri - mesaj de avertizare
Saptamana 30 iulie - 05 august 2018

Mesaj de avertizare la final de bon fiscal in cazul in care suma bonurilor pe imprimanta (pe Z curent) difera de suma bonurilor din baza de date (pe Z curent) - aceasta actiune se intampla la final de fiecare bon pana se inchide Z.

Salvare cod EAN
Saptamana 16 - 22 iulie 2018

Codurile de bare scanate in aplicatia de vanzare POSExpert care nu se regasesc in baza de date POS se vor salva si se trimit in Sirius pentru analiza acestora.

Salvare bon deschis
Saptamana 09 - 15 iulie 2018

Incepand cu versiunea 47, POSExpert poate fi configurat astfel incat un bon deschis poate fi salvat (pus in asteptare), dupa care se poate deschide un alt bon.

Pentru aceasta, se foloseste meniul 'Operatii bon' - 'Salvare bon'. Pentru a reincarca bonul salvat, se foloseste butonul 'Import bon'.

Dezvoltari noi la incasare - POSExpert
Saptamana 11 - 17 iunie 2018

In ultimele versiuni de POSExpert, s-au facut dezvoltari ample legate de incasari destinate sa satisfaca mai bine nevoile partenerilor nostri si pentru a creste nivelul de versatilitate al aplicatiei de vanzare. Aceste dezvoltari sunt unice pe piata si pozitioneaza aplicatia POSExpert in topul aplicatiilor de vanzare din Romania.
 • Posibilitate modificare denumire moduri plata pe bonul fiscal. Denumirile se modifica in POSExpert.ini, sectiunea 'Fiscal'
 • Incasare bon de masa cu valoare variabila (se completeaza valoarea bonului la incasare). Pentru asta, se defineste in BO un bon de masa cu valoare 0
 • Posibilitate incasare cu multiple moduri de plata de tip CARD pe acelasi terminal bancar
Listare automata Z
Saptamana 28 mai - 03 iunie 2018

Listare Z automat (un singur Z pe zi) indiferent daca:
 • Este inchis sau nu schimbul de operator;
 • Operatorul este logat sau nu in aplicatie (POSExpert trebuie sa fie macar deschis).
Daca aplicatia este setata pentru operare monetare si schimbul nu este inchis, se ajunge in fereastra de operare monetare.

Daca aplicatia NU este setata pentru operare de monetare sau daca monetarele sunt operate, se inchide schimbul de operator si apoi Z-ul.

Centralizator rapoarte de gestiune cu grupare pe cote TVA
Saptamana 14 - 20 mai 2018

Incepand cu versiunea 44, la Matx, se poate lista din meniul Liste - Raport de gestiune - Centralizator rapoarte de gestiune cu grupare pe cote TVA.

Listare nume casier pe bon fiscal
Saptamana 12 - 18 martie 2018

Incepand cu versiunea 3.0.45, la POSExpert exista posibilitatea listarii numelui casierului pe bonul fiscal (nu a codului) prin activarea parametrului USE_NUME_OPER_LIST_BON.

Export de la Sirius la POS
Saptamana 20 - 26 noiembrie 2017

Pentru functionarea exportului din Sirius catre POS, trebuie completata versiunea POS-ului in Sirius in meniul Cataloage/Setari - Cataloage - Gestiuni - Gestiuni.

In aceasta pagina se intra pe tab-ul denumit 'POS-uri' si se introduce versiunea de POSExpert instalata pe POS.

Lista comenzi anulate
Saptamana 06 - 12 noiembrie 2017

Se acceseaza din meniul Liste - Situatii comenzi - Lista comenzi anulate.

Acest raport va afisa toate comenzile care au fost anulate intr-o anumita perioada de timp, respectiv partenerul pentru care au fost anulate.

Export automat iesiri
Saptamana 16 - 22 octombrie 2017

Incepand cu versiunea 3.0.30 a aparut posibilitatea exportarii automate a documentelor de iesire.

Pentru acesta facilitate a aparut un nou parametru 0249.Tipuri documente exportate automat (cod ID_TIPDOC_EXPORT_AUTO), unde trebuie setate ID-urile tipurilor de document pentru care se doreste exportul automat.

Exportul automat se va face pentru actele operate pe tipurile de documente setate in parametru, la validarea acestora.

Actualizare parametri
Saptamana 02 - 08 octombrie 2017

Fereastra de parametri se poate accesa in meniul Sistem - Parametri.

Valoarea fiecarui parametru are un tip. Aceste tipuri sunt prestabilite si pot fi: 'numeric', 'logic', 'string', 'memo', 'data', 'data_ora'.

Ex: In cazul in care pentru un parametru care poate sa aiba o valoare de tip logic se introduce o alta valoare apare un mesaj de eroare.

Functionalitate noua POSExpert
Saptamana 21 - 27 august 2017

O noua functionalitate a fost dezvoltata pentru a rezolva nevoia clientilor care desfasoara activitati de tip livrari si catering.

Astfel In aplicatia de vanzare puteti introduce adresa de livrare si veti primi distanta in km pentru aproximarea costurilor de transport si rentabilitatea livrarii.

Aceasta functionalitate este disponibila incepand cu versiunea 44. Pentru detalii suplimentare sau update de versiune contactati departamentul Suport.

Licentiere Matx
Saptamana 31 iulie - 06 august 2017

La Matx, pt. activare/reactivare licenta aplicatie:
 1. Se comunica la suport@spectrumretail.ro seria aplicatiei la care a expirat licenta sau nu mai este compatibila cu calculatorul din cauza reinstalarii
 2. Dupa primirea raspunsului, se face reactivarea astfel: in meniul Sistem -> Activare aplicatie, se apasa butonul 'Reactiveaza', se bifeaza 'Activare automata (internet)' si se apasa 'Accepta'. Se verifica la URL sa fie IP-ul 62.231.108.24:9705 (daca este alt IP se poate modifica manual) si apoi sa apasa butonul 'Accepta'.
Dezactivare firewall
Saptamana 24 - 30 iulie 2017

Pentru clientii care folosesc aplicatii pe terminalele mobile; pentru a se putea conecta la baza de date trebuie ca Windows Firewall sa fie inactiv pe masina unde se afla baza de date. Dezactivarea firewall-ului se face din Control Panel - Windows Firewall - Turn Windows Firewall on or off.

Inventariere articole cantaribile la POS
Saptamana 17 - 23 iulie 2017

Pentru preluarea articolelor cantaribile in lista de inventar de la POS se vor urma urmatorii pasi:
 • Articolul se pune pe cantar, se selecteaza codul PLU aferent si se listeaza o eticheta cu cod bare care va contine articolul si greutatea din cantar
 • In lista de inventar deschisa la POS, se va scana aceasta eticheta iar in lista de inventar se va prelua articolul cu greutatea aferenta
 • Se repeta procedura pentru toate articolele cantaribile
 • Se inchide lista de inventar
Liste inventar la POS
Saptamana 10 - 16 iulie 2017

In fereastra principala de inventar din Sirius, se navigheaza in butonul Actiuni , Start inventar POS. In fereastra deschisa, se selecteaza pos-urile de unde se vor face liste de inventar, si se apasa butonul PORNESTE INVENTAR LA POSURI.

In acest moment, posurile sunt pregatite pentru a face liste inventar.

La POSExpert, se intra in aplicatie cu rol GESTIONAR, se intra in meniul Lista inventar si se adauga toate articolele inventariate.

Dupa ce o lista a fost definitivata, se apasa butonul Inchidere lista.

In Sirius, in tabul de Liste inventar se verifica preluarea corecta a listelor inventariate la POS.

Dupa ce toate listele au fost preluate in Sirius, din meniul derulant de Actiuni din fereastra principala a ferestrei de inventare, se intra pe optiunea Stop inventar POS, se selecteaza posurile la care se doreste oprirea inventarului si se apasa butonul Opreste inventar la POS-uri.

O data ce acest buton a fost apasat, va fi imposibil sa se mai faca liste inventar la POS.

IP computer
Saptamana 03 - 09 iulie 2017

Pentru aflarea IP-ului unui computer se poate folosi urmatoarea procedura:
 • Se apasa combinatia de taste Windows + R
 • In fereastra 'Run; se scrie 'cmd' si se apasa Enter
 • In fereastra Windows commander se tasteaza 'ipconfig' si se apasa Enter
 • IP-ul computerului este afisat in dreptul 'IPv4 Address'
DIGI SM-100 Programare adresa IP
Saptamana 26 iunie - 02 iulie 2017

Pentru a programa adresa IP a cantarului se vor executa urmatorii pasi:
 • Se apasa tasta mode de 4 ori (apare scris reset daily .)
 • In timp ce se tine tasta re0 apasata, se tasteaza 0416 pentru a afla IP-ul cantarului
 • Afisajul va indica "SCALE IP" si valoarea existenta a adresei.
 • Se introduc de la tastatura primele 3 grupuri de cifre ale adresei IP, expandand cu 0-uri pana la 3 cifre fiecare grup si fara a introduce punctele separatoare
DIGI SM-100 golire cantar
Saptamana 19 - 25 iunie 2017

In cazul in care se doreste golirea cantarului se urmeaza urmatorii pasi::
 • Se apasa tasta mode de 4 ori (apare scris reset daily .)
 • In timp ce se tine tasta re0 apasata, se tasteaza 0416 pentru a afla IP-ul cantarului
 • Se editeaza empty-scale si se inlocuieste tagul de IP cantar cu IP-ul cantarului descoperit mai sus
 • Se ruleaza empty-scale
 • Se reporneste cantarul
 • Se verifica daca mai sunt incarcate PLU-uri
DIGI SM-100 calibrare cantar
Saptamana 12 - 18 iunie 2017

In cazul in care cantarul DIGI scoate 2 etichete exista urmatoarea rezolvare:
 • Se apasa tasta mode de 4 ori (apare scris reset daily .)
 • In timp ce se tine tasta re0 apasata, se apasa 516
 • Se apasa tasta avans hartie (cantarul va scoate 7-10 etichete timp in care isi face calibrare)
 • Se reporneste cantarul
DIGI SM-100 programare PLU-uri
Saptamana 29 mai - 04 iunie 2017

Programarea de PLU-uri de la tastele P1-P74 se face executand urmatorii pasi:
 • Se apasa tasta cu cele doua sageti de 3 ori
 • Se apasa tasta 4
 • Se apasa tasta cu asterix
 • Se introduce codul PLU
 • Se apasa tasta P1-P74 la care se va atribui codul PLU introdus
 • Se apasa tasta in forma de romb.
DIGI SM-100 Aflare adresa IP
Saptamana 22 - 28 mai 2017

Aflarea adresei IP se face in etape:
 • Se apasa tasta cu cele doua sageti de 4 ori pana cand afisajul va indica 'RESET SALES DAILY'
 • Tinand apasata tasta de tara 0, se apasa tastele 0 4 1 6
Afisajul va indica 'SCALE IP' si valoarea existent a adresei.

Atacuri ransomware
Saptamana 14 - 21 mai 2017

In ultima perioada s-au intensificat atacurile ransomware.

Aceste atacuri constau in criptarea datelor personale si cererea de sume de bani pentru decriptare.

Va sfatuim in acest sens:
 1. Salvarea datelor importante pe medii de stocare externe (baza de date Spectrum)
 2. Evitarea deschiderii mail spam
 3. Verificarea update windows (aceste update-uri trebuie sa fie la zi)
 4. Instalare antivirus (nu recomandam soft antivirus free)
 5. Evitarea accesarii site-urilor suspecte
POSExpert - Afisare combinatii de taste
Saptamana 08 - 14 mai 2017

La POSExpert, prin apasarea tastei F1, se ofera posibilitatea afisarii pe butoane a combinatiilor de taste (shortcuturi) care pot fi folosite in cazul utilizarii unei tastaturi normale conectate la POS.

POSExpert - Incasare cu bon de masa nedefinit
Saptamana 01 - 07 mai 2017

Pentru a putea incasa la POSExpert cu un bon de masa a carui valoare nu exista inca in baza de date a POS-ului, acesta trebuie definit in Matx.

Pentru a adauga un nou bon de masa, se procedeaza astfel:
 • Se intra in meniul Cataloage - POS - Moduri de plata
 • Se apasa butonul Adaugare
 • Se completeaza denumirea, se selecteaza la Tip: bon_masa si se completeaza valoarea unitara
 • Se apasa butonul Salvare
 • Se face export la POS.
Mesaje bon
Saptamana 24 - 30 aprilie 2017

Aplicatia de gestiune permite setarea de diferite mesaje care vor fi afisate la listarea bonului fiscal.

In Matx, din meniul Cataloage - POS - Mesaje bon, exista posibilitatea de a seta 3 mesaje a cate 40 de caractere fiecare, care pot fi printate pe bonul fiscal.

POSExpert - Buton selectie articol
Saptamana 17 - 23 aprilie 2017

La POSExpert exista posibilitatea de a activa/inactiva accesul la butonul de selectie articol. Acest buton permite selectarea unui articol prin cautare dupa nume, fara a cunoaste codul articolului sau codul sau de bare.

Pentru activarea butonului, se intra in POSExpert cu rol de Administrator si, in meniul 'Parametri', se seteaza valoarea parametrului '0228.Acces la butonul de selectie articol' pe 'da'. Pentru inactivare, valoarea trebuie sa fie 'nu'.

Acordarea voucherelor
Saptamana 03 - 09 aprilie 2017

Dupa emiterea bonului fiscal, softul genereaza in functie de configurarile facute un voucher, astfel:
 • POS-ul emite la finalul unui bon fiscal un SINGUR voucher de o anumita valoare
 • Valoarea voucherului poate reprezenta o suma fixa sau un procent din valoarea bonului conform regulilor definite in sistem
 • Voucherul are valabilitate un anumit numar de zile si este configurabil din BackOffice
 • Debutul valabilitatii voucherului poate fi imediat sau peste un anumit numar de zile
 • POS-ul emite acest voucher pentru orice client (cu card sau fara card)
 • Datele de identificare a voucherului, se listeaza pe imprimanta fiscala intr-un bon nefiscal sub forma unui cod de bare
Daca POS-ul este offline, NU se permite emiterea voucherului.

POSExpert - Informare tip servire pentru bucatarie
Saptamana 27 martie - 02 aprilie 2017

Aplicatia POSExpert permite afisarea pe bonul de marcaj care ajunge la bucatarie daca o comanda este de tip servire acasa sau local.

Pentru a folosi aceasta functionalitate, parametrul 'ACCES_TIP_SERVIRE' trebuie sa aiba valoarea 'da'.

Daca parametrul are valoarea da, va fi afisat un buton in interfata care permite modificarea tipului de servire.

Operatii care se fac la trecerea de la ora de iarna la ora de vara, la modulul de vanzare POSExpert
         Saptamana 20 - 26 martie 2017
 1. Inainte sa se modifice data calculatorului, in primul rand se verifica daca este zi fiscala inchisa. In cazul in care ZIUA FISCALA este deschisa se INCHIDE
 2. Se modifica data-ora calculatorului cu o ora inainte
 3. Se intra in aplicatia POSExpert cu User: MASTER si cu Rol: Administrator
 4. Se intra in meniul Data-ora
 5. Se apasa pe butonul
 6. Se apasa pe meniul Logout
 7. Se intra in aplicatie cu userul si parola de operator cu rol de operator
Raportare fiscala la POSExpert
Saptamana 13 - 19 martie 2017

La POSExpert, din meniul de administrare, se poate lista un raport fiscal pe o anumita perioada cu ajutorul butonului 'Raportare fiscala D2D'. Datele 'de la', 'pana la' trebuie introduse in formatul datei POS-ului, daca se doreste raport detaliat se pune bifa la 'Raport detaliat' si se confirma listarea raportului fiscal.

Intretinere baze de date Matx
Saptamana 06 - 12 martie 2017

Se poate verifica daca se fac backup-urile bazelor verificand folder-ul d:\spectrum\database\backup. Aici se vor observa fisierele de backup pentru fiecare zi in parte. In cazul in care aceste fisiere nu exista, sau sunt cu date foarte vechi este recomandat sa se ia legatura cu departamentul Tehnic Spectrum.

Se poate verifica dimensiunea bazelor de date de BO prin accesare folder d:\spectrum\database\, fisierul supermarket-bo este recomandat sa nu depaseasca 1 Gb. In cazul in care fisierul este mai mare de 1 Gb este indicat sa se solicite departamentului Tehnic Spectrum arhivarea bazei de date pentru o operare mai rapida.

Va recomandam verificarea versiunii aplicatiei prin accesarea din Matx a meniului Ajutor - Despre. Versiunea curenta este 3.0.42, pentru care puteti face cerere de update catre departamentul Tehnic Spectrum.

Comenzi rapide Matx
Saptamana 20 - 26 februarie 2017

In ferestrele de operare documente exista cateva comenzi rapide standard.

Iata cateva exemple:
 • Adaugare document Insert
 • Salvare document F4
 • Adaugare pozitie SHIFT + INSERT
 • Revocare Escape
 • Validare F9
 • Alege tip document F7
 • Alege partener F8
 • Cautare pozitii F3
 • Adaugare pozitie ALT + INSERT
 • Navigare F6
Modificare procent TVA la pozitie de pe document de intrare
Saptamana 13 - 19 februarie 2017

Operarea documentelor de intrare se face in meniul Documente - Intrari.

De la versiunea 3.0.40 a aparut posibilitatea de a modifica procentul de TVA pentru articolul de pe pozitia respectiva, direct in fereastra de adaugare / modificare pozitii.

Aceasta noua functionalitate este utila in special in momentul in care se modifica cota de TVA la grupe de articole sau la toate produsele.

Pentru a beneficia de aceasta utilitate, trebuie sa aveti cel putin versiunea 3.0.40 si sa setati parametrul MODIF_PROC_TVA_DOCUMENTE cu valoarea 'da'.

Spre exemplu: in cazul in care se schimba procentul de TVA la 20% pentru toate articolele, iar din urma sunt receptii de marfa de operat cu procentul vechi de 24%, procentul de TVA se poate modifica direct in fereastra de operare document, pozitie de pozitie.

In cazul in care aceasta noua functionalitate nu era implementata, trebuia modificat procentul de TVA la articolele de pe factura cu TVA vechi, operat documentul, iar dupa operarea documentului trebuia revenit la cota noua de TVA.

In lipsa acestei functionalitati noi pot aparea urmatoarele probleme:
 • Posibilitatea efectuarii unui transfer de cataloage la POS si vanzarea produselor cu cota veche
 • Omiterea revenirii la cota noua pentru unele dintre articolele modificate
Aceasta noua functionalitate a dus la imbunatatirea majora a vitezei de operare a documentelor care se vor afla in situatia prezentata mai sus, fiind mult mai simpla si lipsita de riscul aparitiei erorilor de operare.

Pasii necesari pentru realizarea unui raport de gestiune
Saptamana 06 - 12 februarie 2017

Meniul de rapoarte de gestiune poate fi accesat in calea Documente - Rapoarte de gestiune.

Inainte de a genera un raport de gestiune trebuie verificate urmatoarele aspecte:
 • Toate documentele de intrare, iesire, reglare trebuie sa fie in starea 'valid'
 • Toate bonurile trebuie sa fie importate
 • Trebuie sa fie importat Z-ul pentru toate bonurile
Pasii pentru realizarea unui raport de gestiune:
 1. Click butonul 'Adaugare' - va fi completata data urmatoare ultimului raport executat
 2. Click butonul 'Salvare' - se vor initializa automat toate campurile cu 0
 3. Bifati 'Executa raport de gestiune'
 4. Salvare
Rapoarte de gestiune
Saptamana 16 - 22 ianuarie 2017

Meniul de rapoarte de gestiune poate fi accesat in calea Documente - Rapoarte de gestiune.

Rapoartele de gestiune indeplinesc urmatoarele roluri:
 • Document care inchide toate documentele de intrare si de iesire dintr-o zi calendaristica
 • Calcul de reevaluare de stoc
 • Calcul adaos realizat la nivel de zi
 • Calcul pret intrare mediu
  • Rafinare calcul pret intrare mediu, daca un produs nu are miscare in ziua precedenta, atunci se aduce pret intrare mediu de la ultima zi cu miscare
 • Valoare de gestiune in pret de vanzare si in pret de intrare mediu
 • La listarea unui raport de gestiune apare posibilitatea de a lista toate NIR-urile care sunt cuprinse in raportul de gestiune, in functie de parametrul configurat.
Valorificare inventar
Saptamana 09 - 15 ianuarie 2017

Raportul de valorificare inventar poate fi accesat in meniul Documente - Inventare - Liste - Valorificare inventar.

Acest raport afiseaza valoarea inventarului in pret intrare.

Se selecteaza inventarul dorit, gruparea, si se apasa butonul Listare.

Obs: Toate listele se pot scoate de oricate ori este nevoie chiar daca inventarul este inchis sau deschis.

Raport diferente inventar dupa grupa articol (extins)
Saptamana 02 - 08 ianuarie 2017

Aceasta analiza poate fi accesata in meniul Documente - Inventare - Liste - Diferente inventar dupa grupa articol (extins).

Acest raport ofera posibilitatea de a vizualiza diferentele la nivel de grupa de produs.

Selectie:
 • Inventarul
 • Grupa de produs
Afisare:
 • Articol
 • Pret vanzare
 • Stoc scriptic
 • Stoc faptic
 • Diferenta stoc
 • Diferenta stoc dupa aplicare procent perisabilitate
 • Valoare stoc scriptic
 • Valoare stoc faptic
 • Valoare diferente
 • Valoare diferente dupa aplicare procent perisabilitate
 • Stoc inventar precedent
 • Intrat inventar precedent
 • Iesit inventar precedent
 • Numar inventar precedent
Raport diferente inventar dupa grupa articol
Saptamana 19 - 25 decembrie 2016

Aceasta analiza poate fi accesata in meniul Documente - Inventare - Liste - Diferente inventar dupa grupa articol.

Acest raport ofera posibilitatea de a vizualiza diferentele la nivel de grupa de produs. Indicatorii care pot fi selectati pentru analiza sunt urmatorii: inventarul, grupa de produs.

Raportul va afisa urmatoarele: articol, pret vanzare, stoc scriptic, stoc faptic, diferenta stoc, valoare stoc scriptic, valoare stoc faptic, valoare diferente.

Aici aveti posibilitatea de a filtra si grupa astfel:
 • Doar anumite grupe de articole (daca se doresc toate grupele se apasa butonul '+')
 • Numai totaluri pe grupe sau toate informatiile din grupa
 • Lista completa de diferente sau filtrate (filtrarea se face astfel)
  • daca se doreste doar dupa diferenta de stoc atunci la preturi si valori se introduc informatii foarte mari astfel incat sa nu incurce cautarea
  • daca se doreste numai dupa pret atunci la diferenta stoc si valoare se introduc informatii foarte mari
  • daca se doreste numai dupa valoare atunci la diferenta stoc si pret se introduc informatii foarte mari
  • deasemenea se pot si combina, de exemplu diferenta de stoc intre valorile x1 si y1si valoare intre x2 si y2. etc
Dupa ce s-au terminat filtrarile se apasa butonul de Listare (operatie de durata in functie de filtrari)

Cantitate maxima la document de iesire
Saptamana 12 - 18 decembrie 2016

Printre multiplele functionalitati ale aplicatiei de gestiune Matx, se regaseste si parametrizarea care limiteaza cantitatea maxima care poate fi operata pe documente de iesire.

Aceasta functionalitate a aparut dupa ce, datorita erorilor de operator, campul de cod bare se scana din greseala in campul cantitate, ceea ce rezulta la o cantitate iesita extrem de mare.

Pentru a seta aceasta functionalitate, se va naviga in Sistem - Parametri si se va cauta parametrul 'Cantitate maxima admisa la iesire', iar in campul valoare, se va introduce valoarea maxima admisa pentru operarea pe documente de iesire.

Imposibilitate generare raport de gestiune daca exista stocuri negative
Saptamana 05 - 11 decembrie 2016

Una dintre functionalitatile aplicatiei Matx este imposibilitatea crearii raportului de gestiune in cazul in care exista stocuri negative.

Aceasta noua parametrizare a fost introdusa pentru a ajuta la un mai bun control al stocurilor, respectiv pentru a impune o monitorizare a stocurilor negative mai frecventa, nu doar in momentul efectuarii inventarului.

Stocurile negative pot aparea din mai multe cauze si anume:
 • Incurcatura receptie pentru produse similare - La receptie avem doua tipuri de iaurt : 10 de capsuni si 10 de zmeura. In momentul receptiei marfii in loc sa se inregistreze 10 iaurturi de capsuni si 10 iaurturi de zmeura se inregistreaza doar 20 de iaurturi de capsuni. Aplicatia va considera stocul iaurtului de zmeura fiind 0, dar la casa acesta se va vinde, existand in magazin. Aceasta situatie va genera stoc negativ.
 • Incurcatura vanzare la casa - In locul scanarii individuale a produselor, operatorul va inregistra 5x ciocolata Milka cu lapte, intre cele 5 ciocolate, 3 sunt ciocolate Milka cu lapte si alune. Daca pe stoc aveam 4 ciocolate cu lapte, in momentul vanzarii celor 5 inregistrate gresit se va crea situatia de stoc negativ.
 • Fara receptie - Se face aprovizionarea cu 20 de sticle de Coca Cola de 2L dar nu se face receptia marfii. In magazin se va face vanzarea produsului, dar aplicatia nu va sti de existenta acestora in gestiune iar in consecinta va aparea stocul negativ.
Pentru mai multe detalii legate de managementul stocurilor negative accesati TechTip-ul denumit 'Gestionare stocuri negative'.

Etichetare - pret per unitate de masura secundara
Saptamana 28 noiembrie - 04 decembrie 2016

Conform legislatiei, fiecare articol trebuie sa aiba pe eticheta, pe langa pretul pe bucata, pretul pe unitatea de masura de referinta. Ex: kg, litru, etc. Aceasta cerinta se realizeaza in felul urmator.

Orice articol definit in Matx poate avea un numar nelimitat de transformari de unitati de masura folosind factori de transformare principali si secundari.

Doar una dintre aceste transformari poate fi folosita la etichete si la comenzi - atentie la setarea transformarii pentru etichetare!

Tag-ul pentru etichete de pus in sablon pentru a se afisa pretul pe UM transformare este 'PRET_TRUMART'.

Pe eticheta, pe langa pretul per UM principala, poate fi afisat si pretul per unitate de masura secundara, folosind una dintre transformarile definite in catalogul de articole, setata ca transformare pentru etichetare.

POSExpert - Incasare cu bonuri de masa
Saptamana 14 - 20 noiembrie 2016

Fereastra de incasare cu bonuri de masa afiseaza urmatoarele informatii:
 • Lista bonuri de masa existente
 • Valoare bon
 • Valoare achitata
 • Valoare rest plata
 • Numar bucati pentru bon masa selectat necesare pentru a achita valoarea vanzarii
Pentru a fi incasate bonuri de masa, in fereastra de vanzare se apasa butonul 'Bon masa'. Se va selecta tipul de bon de masa dorit, se va introduce numarul de bonuri primite si se va apasa butonul 'Cantitate'.

In coloana 'Cantitate' din fereastra, aplicatia afiseaza numarul de bonuri necesare pentru plata sumei de achitat pentru fiecare tip de bon din lista.

POSExpert - Fereastra de stornare pozitie
Saptamana 07 - 13 noiembrie 2016

Stornarea unei pozitii se face din fereastra de vanzare, pozitionandu-ne pe articolul dorit si apasand butonul 'Stornare pozitie'.

Aceasta actiune va duce la deschiderea ferestrei de stornare.

In fereastra de stornare vor fi afisate detalii despre pozitia respectiva:
 • Articol
 • UM
 • Cantitate
 • Pret unitar
 • Valoare pozitie
Aplicatia POSExpert va intreba utilizatorul daca doreste stornarea pozitiei. Confirmarea stornarii se realizeaza prin apasarea butonului 'Da'.

Aplicatia va cere o parola de stornare pozitie pentru finalizarea procedurii.

POSExpert - Anulare bon
Saptamana 31 octombrie - 06 noiembrie 2016

Aceasta fereastra se poate accesa din fereastra de vanzare. In cazul in care se doreste anularea vanzarii se apasa butonul 'Anulare bon'.

Pentru anularea unui bon, aplicatia va cere introducerea unei parola de Administrator si va afisa un mesaj de confirmare.

Pentru finalizarea anularii bonului, se va apasa butonul 'Da' pentru confirmare.

POSExpert - Acordare discount la bon
Saptamana 24 - 30 octombrie 2016

Fereastra de acordare discount la bon se poate accesa din fereastra de vanzare, dupa ce au fost introduse toate pozitiile pe bon se apasa butonul 'Discount la bon'.

Pentru a acorda un discount la bon aplicatia va cere o parola de administrator.

Se va introduce discountul in procente sau in valoare explicita.

Aplicatia va cere o confirmare a acordarii discountului la bon. Procentul si valoarea discountului la pozitie si la bon pot fi predefinite pentru a evita completarea acestora de fiecare data.

POSExpert - Adaugare discount la pozitie
Saptamana 17 - 23 octombrie 2016

Fereastra de acordare discount la pozitie se poate accesa din fereastra de vanzare, se selecteaza pozitia dorita si se apasa butonul 'Discount la pozitie'.

Pentru a acorda un discount la o pozitie aplicatia va cere o parola de Administrator.

Se va introduce valoarea, in procente sau valoare discount. Aplicatia va cere o confirmare a acordarii discountului la pozitie.

Adaugare CUI pe bonul fiscal
Saptamana 10 - 16 octombrie 2016

Pentru a adauga informatia CUI pe bonul fiscal se vor urma urmatorii pasi:

 • Din fereastra de vanzare se va accesa meniul 'Alte informatii'
 • In fereastra 'Alte informatii' se vor completa datele clientului : CUI client, nume client, numar masina, sofer delegat.
 • Se va apasa butonul 'Da' pentru a salva informatiile si pentru a reveni la meniul anterior. La salvare, CUI-ul introdus este validat.
Meniul 'Alte informatii' poate fi accesat si din fereastra de incasare.

Asocierea agentilor la POS pentru vanzare
Saptamana 03 - 09 octombrie 2016

Aplicatia POSExpert are o multitudine de functionalitati printre care posibilitatea asocierii unui bon unui vanzator.

Bonul poate fi asociat unui agent, in situatia in care este dorita analizarea vanzarilor dupa agentii din magazin (vanzatorii de pe sala), care pot fi diferiti de operatorii de la aplicatia de vanzare.

Asocierea bonului cu un agent se face foarte simplu printr-un singur click pe butonul 'Agent' din fereastra de vanzare.

Functionalitati si definire unitati de masura
Saptamana 26 septembrie - 02 octombrie 2016

Pe pagina Unitati de masura se selecteaza unitatea de masura a articolului. Este foarte important sa nu se treaca peste selectarea acesteia, selectarea gresita a unitatii de masura duce la o functionare gresita a aplicatiei de casa.

Tot de pe aceasta fereastra se definesc si transformari unitati de masura articol ( pret pe Kilogram ). Se apasa butonul 'Adaugare'.

Se v-a selecta unitatea de masura dupa caz, dupa care se completeaza campul Factor principal si Factor secundar. La final se apasa butonul 'Accepta'.

Exemplu: Avem o sticla de suc 0.5 L si dorim ca pe eticheta de pret sa apara si 'pretul pe Kg'
 • La Factor principal se v-a completa cu 1, iar la Factor secundar cu 0.5
 • La fel se v-a proceda si in cazul sticlei de 1 L, mai putin la Factor secundar unde se v-a completa cu 1
Dupa ce s-au urmat pasii de mai sus se v-a selecta optiunea de transformare pentru listarea etichetelor si optiunea pentru comanda.

Se v-a selecta transformarea dorita pentru etichete, la fel si pentru comanda.

Proprietati tipuri document
Saptamana 19 - 25 septembrie 2016

Fereastra de tipuri documente poate fi accesata in meniul Caloage - Documente - Tipuri document.

Pentru editare proprietati pe un tip de document se va selecta documentul din lista si se va da click pe butonul 'Editare'.

In fereastra 'Editare proprietati' se da click pe butonul 'Adaugare'.

In fereastra 'Cheie proprietate' se va selecta proprietatea dorita din lista.

Dupa adaugarea unei proprietati noi, aceasta va aparea in lista si i se va seta valoarea dorita.

Relistare NIR-uri la raport de gestiune
Saptamana 12 - 18 septembrie 2016

Fereastra de rapoarte de gestiune poate fi accesata in meniul Documente - Rapoarte de gestiune.

Pentru afisarea NIR-urilor din perioada aferenta raportului de gestiune trebuie setat parametrul 0276 cu codul PRINT_NIR_RAPGEST.

Prin setarea acestui parametru cu valoarea 'da', se listeaza toate NIR-urile inchise de acel raport de gestiune la listare raport de gestiune.

Lista suplimentara la NIR
Saptamana 05 - 11 septembrie 2016

In ultima versiune de Matx a fost introdus un nou raport care apare la listarea de NIR.

Acest raport afiseaza perioada in care se vor vinde produsele proaspat achizitionate.

Pentru afisarea acestui raport, parametrul 0297 cu codul LISTA_SUMAR_NIR trebuie sa aiba valoarea 'da'.

Noul raport afiseaza pozitiile de pe documentul de intrare cu urmatoarele informatii aferente articolelor respective:
 • Cod articol
 • Cod bare
 • UM
 • Cantitate intrata
 • Pret vanzare
 • Stoc curent
 • VMZ
 • Stoc raft
 • Nr. zile epuizare
Alocare discount pe preturile de intrare la NIR
Saptamana 15 - 21 august 2016

Notele de intrare se opereaza in meniul Documente - Intrari.

Pentru a se repartiza discount pe preturile de intrare aferente pozitiilor se vor urma urmatorii pasi:
 • Se creaza o nota de intrare noua
 • Se introduc pozitiile
 • Dupa introducerea tuturor pozitiilor, se salveaza documentul
 • Dupa salvare se va activa butonul de 'Discount'
 • Se apasa butonul de 'Discount' si se introduce valoarea discountului. Se apasa butonul 'Accepta'. Discountul va fi repartizat in toate preturile de intrare ale articolelor de pe NIR-ul respectiv
 • Se salveaza din nou documentul si se valideaza dupa care se salveaza validarea.
Export in Excel in format prelucrabil
Saptamana 08 - 14 august 2016

Din orice fereastra de raport Matx, se apasa butonul 'Listeaza'.

Din fereastra care se deschide cu rezultatele centralizatorului, se apasa butonul de Export.

In fereastra de Export se alege MS Excel 97-2000 (Data only). Se apasa 'OK'.

In fereastra de optiuni de formatare se apasa pe butonul 'Options' si se bifeaza 'Page header'. Se apasa 'OK'.

Fisierul Excel exportat va avea coloanele si randurile aranjate si pregatite pentru eventuale prelucrari ulterioare.

Management documente de iesire
Saptamana 01 - 07 august 2016

Managementul documentelor de iesire se poate realiza folosing urmatoarele situatii:
 • Lista documente de iesire anulate

  Acest raport poate fi accesat in meniul Liste - Situatii iesiri - Lista documente de iesire anulate.
  Afiseaza totalitatea documentelor de iesire anulate intr-o anumita perioada de timp pe partenerii selectati.

 • Relistare documente de iesire

  Relistarea documentelor de iesire se poate accesa din meniul Liste - Situatii iesiri - Relistare documente de iesire.
  Relistarea documentelor de iesire se poate face in doua feluri:

  - Selectie documente de iesire care urmeaza sa fie listate
  - Definire plaja de numere interne de document de iesire care urmeaza sa fie listate
Centralizator EOD-uri
Saptamana 25 - 31 iulie 2016

Acest raport poate fi accesat in meniul Liste - Situatii iesiri - Centralizator EOD-uri.

Se selecteaza perioada (de la - pana la EOD) si POS-urile.

Se alege tipul de sortare grupuri (Numar bonuri pe EOD, valoare vanzare pe prima / a doua / a treia / a patra cota de TVA, valoare TVA pe prima / a doua / a treia / a patra cota de TVA, valoare scutire, valoare EOD, valoare TVA EOD), ordinea de sortare si perioada (data de inceput - data de sfarsit).

Afisare: articol, pret vanzare, stoc scriptic, stoc faptic, diferenta stoc, valoare stoc scriptic, valoare stoc faptic, valoare diferente.

Sortarea detaliilor: crescator (^) sau descrescator (v) in ordinea dorita.

Daca nu doriti afisarea detaliilor, bifati 'Numai totaluri pe grupe'.

Raportul afiseaza valorile:
 • Numar EOD
 • Data: data EOD-ului
 • Nr. bonuri
 • Brut 1 / 2 / 3 / 4 - valoare vanzare pe prima / a doua / a treia / a patra cota de TVA
 • TVA 1 / 2 / 3 / 4 - valoare TVA pe prima / a doua / a treia / a patra cota de TVA
 • Scutit - valoare scutita de TVA
 • Valoare EOD, TVA EOD
Diferente inventar dupa perisabilitate
Saptamana 18 - 24 iulie 2016

Acest raport poate fi accesat in meniul Documente - Inventare - Liste - Diferente inventar dupa perisabilitate.

Centralizatorul ofera posibilitatea de a vizualiza diferentele la nivel de grupa de produs.

Selectie: inventar, grupa de perisabilitate.

Afisare: articol, pret vanzare, stoc scriptic, stoc faptic, diferenta stoc, valoare stoc scriptic, valoare stoc faptic, valoare diferente.

Preturi modificate de intrari
Saptamana 11 - 17 iulie 2016

Permite afisarea modificarilor de pret de iesire in documentele de intrare.

In fereastra de documente de intrare, la Adaugare / Modificare pozitii se poate modifica pretul de vanzare al articolului la care se face receptia.

Documentele cu astfel de modificari vor aparea in fereastra "Lista preturi modificate de documente de intrari". Aici se poate selecta documentul dorit si se pot lista pozitiile modificate.

Istoric modificari documente de iesire
Saptamana 04 - 10 iulie 2016

Fereastra de istoric modificari documente de iesire se poate accesa in meniul Liste - Situatii iesiri - Istoric modificari documente de iesire.

Acest raport ofera posibilitatea de a vizualiza modificarile care s-au facut la un document de iesire o data validat, dupa devalidarea documentului. Pentru a accesa aceste informatii, se vor selecta urmatoarele in functie de analiza dorita:
 • Selectie perioada
 • Selectie document
 • Selectie partener
 • Trecere la pasul urmator apasand butonul 'Inainte'
 • Selectie document din lista
 • Listare rezultate
Centralizator acte pe agenti
Saptamana 27 iunie - 03 iulie 2016

Fereastra de centralizator iesiri acte pe agenti se poate accesa in meniul Liste - Situatii iesiri - Centralizator acte pe agenti.

Acest raport permite o gama larga de filtrari si anume:
 • Data inceput
 • Data sfarsit
 • Grupare dupa diferiti indicatori
 • Sortare
 • Selectie agent
 • Selectie tip document
 • Selectie partener
Centralizator acte pe cote TVA
Saptamana 13 - 19 iunie 2016

Fereastra de centralizator acte de intrare pe cote de TVA se poate accesa in meniul Liste - Situatii intrari - Centralizator acte pe cote de TVA.

Acest centralizator ofera posibilitatea filtrarii dupa tip de document si afiseaza si numarul de document.

Cu ajutorul acestui centralizator se pot vizualiza documentele de intrare de un anumit tip si de la anumiti parteneri dintr-o anumita perioada defalcate pe cote de TVA.

Informatii VMZ
Saptamana 06 - 12 iunie 2016

Fereastra de informatii VMZ poate fi accesata din meniul Informatii - Informatii VMZ.

Informatiile care sunt afisate pe aceasta fereastra sunt legate de VMZ pentru fiecare articol in parte.

Sunt afisate urmatoarele informatii:
 • Perioada de calcul VMZ
 • Cantitate iesita
 • Nr. de zile in perioada de calcul VMZ
 • Nr. de zile fara stoc (***NOU***)
 • Nr. de zile libere
 • VMZ global
 • VMZ pe zile (Luni, Marti, etc)
Informatii transferuri
Saptamana 30 mai - 05 iunie 2016

Informatii transferuri la POS
In aceasta fereastra se pot vizualiza informatii detaliate legate de transferurile catre POS-uri
Se pot vizualiza detalii pentru urmatoarele selectii:
 • Ultimul transfer de articole
 • Ultimul transfer de moduri de plata
 • Ultimul transfer de operatori
 • Ultimul transfer de tipuri facilitate
 • Ultimul transfer de grupuri de facilitate
 • Ultimul transfer de puncte clienti
Informatii transferuri de la HO
Aceasta fereastra permite listarea transferurilor de la HO in functie de detaliile selectate.
Aceasta fereastra afiseaza si detalii despre transferurile de la HO: numar transfer, data transferului, daca transferul este integral sau nu.
Butonul 'Goleste' sterge informatiile afisate anterior si permite afisarea unei selectii noi.

Informatii EOD-uri si consolidari
Saptamana 23 - 29 mai 2016

Informatii EOD-uri
In aceasta fereastra se pot vizualiza informatii despre ultimele EOD-uri prelucrate.
Sunt afisate urmatoarele detalii:
 • Numar POS
 • Numar zi fiscala
 • Data
 • Valoare EOD
 • Valoare TVA EOD
Informatii consolidari
Sunt afisate toate consolidarile facute, cu urmatoarele detalii:
 • Numar
 • Data
 • Valoare iesire
 • Valoare intrare
 • Valoare reglare
 • Exportat
Meniul de informatii
Saptamana 16 - 22 mai 2016

Informatii nomenclatoare
Fereastra poate afisa, in functie de selectie, urmatoarele informatii:
 • Articole active
 • Articole cu pret
 • Articole cu cod bare
 • Articole flexibile
 • Articole neflexibile
 • Articole libere
 • Servicii
 • Blocate la intrare
 • Blocate la iesire
 • Aarticole cu stoc pozitiv
 • Aarticole cu stoc zero
 • Parteneri activi
 • Parteneri firma
 • Parteneri furnizori
 • Parteneri clienti
 • Parteneri universali
 • Parteneri cu cod bare
 • Parteneri blocati la intrare
 • Parteneri blocati la iesire
Informatii articol
 • Afiseaza informatii despre toate articolele din baza de date.
 • Stocul produsului in celelalte magazine (necesita acces la baza de Supervizor)
 • In tab-ul "Alte informatii" se poate vizualiza ultimul document de intrare pentru fiecare articol respectiv gestiunea, numarul, data de operare, seria, numarul documentului, partenerul.
Culegere inventar
Saptamana 09 - 15 mai 2016

Fereastra de culegere inventar se poate accesa in meniul Documente - Inventare - Culegere inventar. Modalitati de culegere inventar:
 • Manual: lista de inventar se introduce manual la BO
 • Casa (POS): lista de inventar se introduce la casa
 • Mobil: lista de inventar se introduce la un aparat mobil (ex : DENSO)
 • Tracker: lista de inventar se introduce la tracker (ex. Metrologic Scanpal2, Metrologic Optimus)
Modificare pozitie inventar:
 • Cantitate
 • Stoc scriptic
 • Stoc faptic (suma cantitatiilor introduse in acel moment la inventarul selectat)
 • Nr. pozitii (nr. de pozitii introduse la inventarul selectat din articolul respectiv)
Fisa operator
Saptamana 02 - 08 mai 2016

Fisa operator poate fi accesata in meniul Liste - Registru de casa - Monetare - Fisa operator.

Permite afisarea activitatii operatorilor pentru o anumita perioada.

Raportul afiseaza:
 • Detaliile documentului (data, numar, serie)
 • Modul de plata
 • Cantitatea intrata
 • Cantitatea iesita
 • Valoare intrata
 • Valoare iesita
Centralizator monetare
Saptamana 25 aprilie - 01 mai 2016

Centralizatorul de monetare poate fi accesat in meniul Liste - Registru de casa - Monetare - Centralizator monetare.

Acest raport poate afisa totalitatea operatiilor monetare, documentul monetar folosit, modul de plata utilizat si perioada pentru care se doreste listarea.

In functie de selectie, raportul poate afisa urmatoarele informatii:
 • Tip monetar
 • Mod plata
 • Cupiura
 • Cantitate
 • Valoare unitara
 • Valoarea totala
 • Operator
 • Data
 • Motivatie
Perisabilitati
Saptamana 18 - 24 aprilie 2016

Fereastra de setare perisabilitati se poate accesa in meniul Cataloage - Articole - Perisabilitati.

In aceasta fereastra se vor seta perisabilitatile in functie de categoriile de articole si procentul de perisabilitate.

Pentru a adauga o grupa de Perisabilitati, apasati butonul 'Adaugare', apoi in panoul drept introduceti datele:
 • Nume - denumire perisabilitate
 • Procent - procentul de pierderi acceptat
 • Bifa pentru activ / inactiv
 • Observatii
Butonul 'Cautare' va deschide o ferestra de filtrare grupelor de articole cu campurile: Nume, Procent, Activ.

Start inventar nou
Saptamana 11 - 17 aprilie 2016

Din meniul Documente - Inventare deschideti Administrare inventare apasati 'Inventar nou'.
 • Se verifica ultimele EOD-uri preluate la POS
 • Se verifica ultimele bonuri preluate de la POS (ultimul bon trabuie sa fie egal cu numarul de bonuri din ziua respectiva fiscala)
 • Se verifica ultimele documente operate
 • Se verifica informatiile generale ale inventarului
 • Se creeaza poza de inventar
 • Finalizare procedura de inventar
Creditare pe grupuri de clienti (Facility)
Saptamana 04 - 10 aprilie 2016

 • Fereastra noua pentru actualizare grupuri de clienti pentru creditare (firme). Posibilitate actualizare sold credit pentru fiecare grup
 • Modificare fereastra clienti pentru legarea acestora de grupul de clienti pentru creditare
 • Transfer cataloage noi catre magazine
 • Mecanism actualizare instanta credit pe intreaga retea de magazine la momentul modificarii acestuia (suplimentare credit la sediu sau utilizare credit la orice POS din retea)
Raport productie v3.0.40
Saptamana 28 martie - 03 aprilie 2016

Versiunea 3.0.40 permite generarea raportului de productie in functie de stoc reteta.

Daca parametrul pentru reglare retete in functie de stoc este setat cu valoarea 'da', raportul de productie va tine cont de stocul curent al articolului din reteta.

Exemplificare: La data de 05.03.2016 am stoc de 10 ciorbe de vacuta. In data de 06.03.2016 am vandut 15 ciorbe de vacuta. Pe raportul de productie din 06.03 va aparea un necesar de 5 ciorbe.

Aceasta functionalitate a fost implementata pentru un mai bun management al stocurilor si pentru a evita supraproductia.

Centralizator iesiri marfa v3.0.40
Saptamana 21 - 27 martie 2016

Centralizatorul de iesiri marfa poate afisa si valoarea ce poate fi scazuta conform procent perisabilitate.

Centralizatorul de marfa (client) se poate accesa in meniul Liste - Situatii iesiri - Centralizator marfa (client).

Pentru ca valoarea ce poate fi scazuta conform procentului de perisabilitate sa fie afisata, se va bifa 'Afisare valoare perisabilitate' care este localizata sub campul de sortare detalii.

Informatii client (POSExpert)
Saptamana 14 - 20 martie 2016

Fereastra de informatii client permite cautarea unui client dupa cod bare sau orice alte informatii ale clientului respectiv care au fost definite in sistem.

Operatorul va trebui sa apeleza optiunea "Informatii client", butonul de introducere de litere si cautare dupa 'Alte informatii'.

Textul indrodus va fi cautat in oricare dintre campurile, nume, telefon, E-mail.

Dupa ce este gasit clientul daca se doreste deschiderea unui bon pentru acest client se apasa butonul 'Deschide bon'.

Atentie!!! Bonul nu trebuie sa aiba nici un produs in el la momentul selectiei de client.

Adaugare tipuri de document in calcul VMZ
Saptamana 07 - 13 martie 2016

In versiunea 3.0.40 a fost adaugata posibilitatea de a configura documentele in functie de care se va calcula VMZ-ul.

Pentru ca VMZ-ul sa tina cont de miscarile de pe un anumit tip de document, acesta va trebui configurat in modul urmator:
 • Se va naviga in meniul Cataloage - Documente - Tipuri documente
 • Operatorul va selecta documentul dorit si va da click pe butonul 'Editare'
 • In fereastra 'Editare proprietati' se va da click pe butonul 'Adaugare'.
 • Se va bifa cheia proprietate denumita 'Include in calcul VMZ' si se va da click pe butonul 'Accepta'
 • In fereastra 'Editare proprietati' pe linia aferenta proprietatii 'calcul_vmz' se va alege din meniul derulant valoarea 'da'
Procedura listare stoc fara rulaj
Saptamana 29 ianuarie - 06 martie 2016

Aceasta situatie poate fi accesata in meniul Liste - Situatii stocuri - Epuizare stoc produse.

Se cauta grupa de produse pe care se doreste sa se faca analiza.

Daca se doreste listarea pentru toate articolele nu se introduce nimic in campul de cautare si se apasa butonul de selectie pentru toate produsele.

Daca se doreste gruparea rezultatului dupa ierarhia de grupare a articolelor sau dupa numarul de zile de epuizare atunci in sectiunea 'Grupare' se muta gruparea dorita in partea dreapta.

In cazul in care nu s-a grupat dupa 'Numarul de zile de epuizare', sugeram sa se ordoneze rezultatul dupa acest camp, descrescator, pentru a vedea primele articolele cu numarul de zile de epuizare cel mai mare.

Pentru a filtra lista doar la produsele cu numar de zile de epuizare mai mare de 90 zile vom bifa casuta 'mai mare' si vom introduce numarul de zile dorit.

Pentru a restrange si mai mult lista se poate filtra la un interval de zile de epuizare.

Centralizator bonuri data
Saptamana 22 - 28 ianuarie 2016

Acest centralizator poate fi accesat in meniul Liste - Situatii iesiri - Centralizator bonuri data.

Se vor completa campurile 'Data inceput' si 'Data sfarsit'.

Alegeti criteriile de sortare a detaliilor, afisate crescator sau descrescator , tipul de sortare grupuri si ordinea de sortare.

Daca nu doriti afisarea detaliilor (valoarea fiecarui bon din perioada selectata), bifati 'Numai totaluri'.

Centralizator marfa (client)
Saptamana 15 - 21 februarie 2016

Se selecteaza grupele de articole si clientii. Se alege nivelul de grupare, tipul de sortare (alfabetic, dupa unitate de masura transformare / valoare vanzare), ordinea de sortare si perioada (data de inceput - data de sfarsit).

Daca nu doriti afisarea detaliilor, bifati 'Numai totaluri pe grupe'.

Pentru introducerea perioadei, completati campurile 'Data inceput', respectiv 'Data sfarsit' sau apasati sageata din dreapta campului si din meniul pop-up care se deschide selectati ziua, apoi luna cu ajutorul sagetilor stanga / dreapta (sau click pe denumirea lunii si din meniul care apare alegeti luna dorita),apoi alegeti anul cu click pe an si navigati cu sagetile sus / jos.

Raportul afiseaza dinamic, in functie de gruparile facute, valorile:
 • Cod bare: codul / codurile de bare ale articolului
 • Articol: denumire articol
 • UM articol: unitatea de masura definita pentru articol
 • Cantitate: cantitate receptionata
 • Bucata / Kilogram / ... : in functie de UM selectata pe fereastra; daca s-a definit factorul de transformare, este afisata cantitatea receptionata in UM transformata
 • Valoare vanzare: valoarea actului de iesire
 • Partener: denumire client
 • Data operare: data la care s-a operat documentul
A fost adaugata posibilitatea gruparii dupa procent TVA, iar la sortare detalii a fost adaugata si categoria 'Partener'.

Shortcuts
Saptamana 08 - 14 februarie 2016

Fereastra de shortcuturi se poate accesa in meniul Cataloage - POS - Shortcuturi.

Pe aceasta fereastra se pot administra shortcuturile de articole pentru aplicatia de vanzare POSExpert.

Se poate actualiza:
 • o grupa de shortcuturi
 • un shortcut de articol
Shortcuturile pot fi create pe max. 2 nivele si pot fi max. 36 de shortcuturi intr-un nivel. Pe primul nivel pot fi shortcuturi de articole si grupe de shortcuturi definite si pe al doilea nivel (intr-o grupa de shortcut) pot fi definite doar shortcuturi de articole.

Shortcuturile de articole si grupele pot fi fixe. Fixe insemnand, ca ele nu dispar de pe ecran, indiferent pe ce nivel sau in ce grupa ma aflu, astfel pozitia lor nu poate fi ocupata de un alt shortcut de articol sau grupa.

Generare document de iesire (din document de intrare)
Saptamana 25 - 31 ianuarie 2016

Incepand cu versiunea 3.0.27, se pot importa documente de iesire din fisier extern, sau se pot genera conform pozitiilor unui document intrare.

Pentru a fi permis importul documentelor de iesire din fisier extern trebuie setat parametrul 0255.Permite import iesire din fisier extern cu valoarea da.

Pentru a fi permisa generarea documentelor de iesire conform pozitiilor unui document de intrare, trebuie setat parametrul 0256.Permite generare document iesire din intrare cu valoarea da.

Daca ambii parametri au valoarea da, atunci apare fereastra de decizie, in care trebuie selectat tipul de import dorit.

Pentru import document iesire din intrare, apare o lista de selectie de documente de intrare valide, in urma selectiei generandu-se documentul de iesire, cu articolele, cantitatile si preturile din documentul de intrare.

Administrare inventare POS
Saptamana 11 - 17 ianuarie 2016

Din meniul Documente - Inventare deschideti Administrare inventare POS (doar cu rol de gestionar sau administrator). Culegerea de inventare se poate face si de la POS-uri. Se selecteaza care POS-uri se folosesc la inventar si care nu.

In partea de sus a ferestrei se vor adauga POSurile la care se va da Start de inventar. Partea de jos a ferestrei va fi folosita pentru a da stop de inventar pe posurile pe care s-a dat in prealabil start.

Trebuie executat:
 • Se adauga POSurile pentru care se da start de inventar
 • Se salveaza
 • Se apasa butonul Servicii
 • Se selecteaza Serviciu de comunicatie cu POSurile si Export START/STOP inventare
POS
 • Se apasa Executa
 • Se inchide fereastra de servicii
 • Se apasa tasta F5
 • Se verifica faptul ca POS-urile selectate au la campul trimis informatia "Da".
Validare NIR
Saptamana 04 - 10 ianuarie 2016

Facilitatea noua la NIR consta in validarea NIR-ului si in cazul in care este diferenta intre valoarea NIR si valoare document.

In cazul in care este configurata aplicatia sa se poata valida un document de intrare si cu diferenta intre valoare document si valoarea pozitiilor de pe NIR apare un mesaj de avertizare.

Documentele de intrare validate si cu diferenta intre valoare document si valoare pozitii pot fi consultate in meniul Liste - Situatii intrari - Centralizator intrari acte cu diferenta intre valoare NIR si valoare document.

Posibilitate sortare comanda dupa VMZ
Saptamana 28 decembrie 2015 - 03 ianuarie 2016

Modificare rapoarte listare comenzi pentru sortare dupa VMZ.

Pentru aceasta cerinta a fost necesara modificarea ferestrei de comenzi, aparand in tabelul produselor din comanda si o coloana pentru VMZ. Daca se doreste sortarea produselor in raportul pentru comanda dupa VMZ, se sorteaza tabelul dupa VMZ si apoi se face listarea comenzii.

In cazul in care s-a facut sortarea dupa VMZ, in raport nu apare coloana cu VMZ-ul produsului, din lipsa de spatiu, insa a aparut la final de raport, la legenda, faptul ca raportul este sortat dupa VMZ, crescator sau descrescator, in functie de caz.

Tipuri document monetar
Saptamana 21 - 27 decembrie 2015

Fereastra de administrare a tipurilor de document pentru operarea de monetare se poate accesa in meniul Cataloage - Monetare - Tipuri document monetar.

Exemple de tipuri de document monetar:
 • 'Alimentare operator' - suplimentare sold operator la casa
 • 'Predare casierie centrala / banca' - depunere bani in casieria centrala / banca
 • 'Predare operator' - predarea banilor de catre operator la sfarsitul turei
 • 'Primire casierie centrala / banca' - incasare bani de la casieria centrala / banca
 • 'Reglare' - operatie de reglare a cupiurilor din seif
 • 'Remitere operator' - predarea banilor de catre operator in cursul turei
 • 'Sold initial operator' - primirea banilor de catre operatori la inceputul turei
Inchidere inventar
Saptamana 14 - 20 decembrie 2015

Daca la inchiderea de inventar apare eroare cu mesajul "Unitatea de masura nu permite zecimale la cantitate", se va naviga in meniul Cataloage - Articole - Unitati de masura si se va bifa "Se admit zecimale" pe unitatea de masura cu probleme.

Aceasta situatie poate aparea in cazul in care articolul a avut o alta unitate de masura iar reglarea se incearca a fi facuta de exemplu, intre 0.9 Kg si 1 bucata.

Setare tip de document storno la stornare document
Saptamana 07 - 13 decembrie 2015

Aceasta operatiune se va efectua in meniul Cataloage - Documente - Tipuri document.

Pentru a seta tipuri de document storno pentru tipurile de document definite se vor efectua urmatorii pasi:
 1. In campul de 'Proprietati' se apasa butonul 'Editare'. Se apasa butonul 'Adaugare' iar in lista care apare se bifeaza 'Lista tipuri document iesire storno'. Se apasa butonul 'Accepta'.
 2. In fereastra principala, la Proprietati va aparea 'lista_tipdoc_iesire_storno=()'.
 3. Intre paranteze se vor introduce id-ul sau id-urile tipurilor de document storno cu care se doreste sa se storneze document respectiv.
 4. In momentul stornarii, la sugestie tip de document storno vor aparea doar documentele definite aici, sau, in cazul in care s-a introdus un singur id de document storno, aplicatia va selecta automat acest tip de document storno.
Aceasta functionalitate a fost introdusa pentru a se limita erorile care apar la stornare, spre exemplu o factura de iesire se va putea storna daca se doreste doar cu tip de document storno factura iesire.

Procedura retur la bon fiscal
Saptamana 30 noiembrie - 06 decembrie 2015

In situatia in care un client doreste sa returneze un articol, se vor executa urmatorii pasi:
 • Se va opera in Matx un document de iesire storno, menit sa storneze bonul fiscal care contine articolul sau articolele respective. Aceasta operatiune va actualiza stocul articolelor care au fost returnate la valoarea reala.
 • Se opereaza o dispozitie de plata pentru a returna banii clientului
 • In cazul in care plata catre client se realizeaza din casa magazinului se va opera o retragere de numerar in aplicatia de FrontOffice POSExpert.
Se opereaza pe baza bonului fiscal un document de tip STORNO IESIRE. Se opereaza pozitiile pe baza bonului fiscal cu cantitate negativa si exact cu pretul de pe bon. Se valideaza documentul.

Se poate defini un tip de document special STORNO IESIRE LA BON FISCAL.

Se retrage numerarul din casa folosind aplicatia POSExpert.

Se face dispozitie de plata. Pe baza dispozitiei de plata se returneaza banii clientului.

Modificare procent TVA la pozitie de pe document de iesire
Saptamana 23 - 29 noiembrie 2015

La operare pozitie de pe un document de iesire a aparut posibilitatea de a modifica procentul de TVA pentru articolul de pe pozitia respectiva, direct in fereastra de adaugare / modificare pozitii.

Aceasta noua functionalitate este utila in special in momentul in care se modifica cota de TVA la grupe de articole sau la toate produsele.

Spre exemplu: in cazul in care se schimba procentul de TVA la 20% pentru toate articolele, iar din urma sunt facturi de operat cu procentul vechi de 24%, procentul de TVA se poate modifica direct in fereastra de operare document, pozitie de pozitie.

In cazul in care aceasta noua functionalitate nu era implementata, trebuia modificat procentul de TVA la articolele de pe factura cu TVA vechi, operat documentul, iar dupa operarea documentului trebuia revenit la cota noua de TVA.

In lipsa acestei functionalitati noi pot aparea urmatoarele probleme:
 • Posibilitatea efectuarii unui transfer de cataloage la POS si vanzarea produselor cu cota veche
 • Omiterea revenirii la cota noua pentru unele dintre articolele modificate
Aceasta noua functionalitate a dus la imbunatatirea majora a vitezei de operare a documentelor care se vor afla in situatia prezentata mai sus, fiind mult mai simpla si lipsita de riscul aparitiei erorilor de operare.

Import din fisier CSV
Saptamana 16 - 22 noiembrie 2015

Pentru a realiza un import se va naviga in meniul Transfer - Import date.

Se selecteaza o comanda, iar in functie de preferinte se pastreaza sau se sterge delimitatorul.

Se selecteaza fisierul de import si se apasa butonul 'Executa'.

Daca importul s-a efectuat cu success, in tab-ul 'Status' va aparea mesajul 'Numar de inregistrari importate la ultima executie: x'.

Functionalitati noi inventare
Saptamana 09 - 15 noiembrie 2015

Fereastra de inventare poate fi accesata in meniul Documente - Inventare.

Posibilitate preluare liste inventar din inventare anterioare care au fost sterse. O lista de inventar nu poate fi folosita de mai multe inventare.

In cazul in care exista inventare anterioare care au fost sterse, listele de inventar folosite la acele inventare raman salvate in sistem.

Daca se doreste utilizarea acestor liste pentru un inventar nou, la pasul 4/6 se va bifa "Preluare liste inventar din inventare sterse" si se vor selecta listele care se doresc a fi folosite.

Sugestie adaos la intrari pentru articolele legate de grupa adaos
Saptamana 02 - 08 noiembrie 2015

Pentru ca aceasta noua utilitate sa functioneze corect trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:
 • Articolul sa fie de tip liber sau flexibil
 • Sa NU fie setata proprietatea PROC_ADAOS_SI pe articol
 • Articolul sa nu fie in promotie
 • Articolul trebuie sa aiba setata Grupa adaos in campul "Adaos" din tab-ul "Caracteristici" din fereastra de articole
 • Grupa de adaos trebuie sa aiba bifat "Impune procent la documente". Se verifica in meniul Cataloage - Articole - Grupe adaos.
Identificare documente operate cu terminale mobile
Saptamana 26 octombrie - 01 noiembrie 2015

Pe fereastra de intrari si iesiri apare o informatie in cazul in care documentul a fost operat pe un aparat mobil (ex. DENSO).

Numarul de documente operate intr-o anumita perioada pe aparate mobile se poate vizualiza pe rapoartele de Centralizator acte intrari si Centralizator acte iesiri accesibile din meniurile Liste - Intrari, respectiv Liste - Iesiri.

In aceste centralizatoare se va urmari randul de sub valoarea totala care afiseaza numarul de documente operate pe aparat mobil.

Documentele de intrare si de iesire care au fost operate pe aparate mobile sunt marcate cu '*'.

Facilitati noi pentru comenzi
Saptamana 19 - 25 octombrie 2015

Fereastra de comenzi se poate accesa in meniul Documente - Comenzi.

Noile facilitati ale ferestrei de comenzi sunt:
 • se poate modifica cantitatea de comanda direct in grid pe fereastra de comenzi
 • poate fi parametrizat ca la adaugarea unei comenzi noi, sa apara mesaj de avertizare, in cazul in care exista comenzi cu data de livrare depasita si neonorate.
 • comenzile pot fi inchise cu mai multe NIR-uri
 • informatii suplimentare pe fereastra de comenzi
Modul comenzi
Saptamana 12 - 18 octombrie 2015

Aceasta fereastra poate fi accesata in meniul Documente - Comenzi.

 • Cand trebuie sa ma aprovizionez?
 • Cand raman fara marfa?
 • Cat trebuie sa comand?
 • Aflati consultand o lista de previziuni out of stock!
Lansarea unei comenzi in Matx se face tinand cont de 3 elemente principale:
 • Partener - calculele sunt efectuate doar pentru articolele partenerului
 • Data livrarii - data la care produsele comandate vor intra pe stoc
 • Perioada aprovizionare - perioada (numarul de zile) pentru care se asigura necesarul de marfa (de obicei perioada intre doua livrari)
Stari comenzi:
 • Inchise cu NIR (Obs: un NIR corespunde unei comenzi)
 • Neinchise - lansate si se asteapta livrarea marfii
 • Anulate
Relistare bon
Saptamana 05 - 11 octombrie 2015

Aceasta fereastra poate fi accesata in meniul Liste - Situatii iesiri - Relistare bon.

Acest raport permite cautarea si relistarea unui bon listat la un moment dat.

Pentru a lista un bon se va selecta data dorita, numarul bonului, iar in functie de rezultatele aduse in lista, se va naviga la bonul dorit si se va apasa butonul de listare.

Optional, exista posibilitatea listarii bonului cu sau fara detalii.

Relistare NIR
Saptamana 28 septembrie - 04 octombrie 2015

Fereastra de relistare NIR poate fi accesata navigand in meniul Liste - Situatii intrari - Relistare NIR.

Exista doua posibilitati de relistare receptii si anume:
 • Selectie de document de intrare
 • Selectie plaja de numere de receptii
Relistarea de receptii prin selectia unui document de intrare se face prin bifarea documentului sau a documentelor la care se doreste a se relista NIR-ul si se apasa butonul de listare.

Pentru relistarea NIR-urilor dintr-o anumita plaja, se navigheaza in tabul "Plaja NIR" si se introduce plaja de numere de NIR pentru care se doreste relistarea.
Anulare factura
Saptamana 21 - 27 septembrie 2015

Pentru anularea facturii se apasa butonul 'Anulare'.

Se confirma anularea facturii.

Daca s-a anulat o factura atunci toate avizele sunt 'eliberate' pentru a putea fi facturate din nou.

Observatii:

Daca s-a facturat catre un client si se observa ca nu s-a prins un aviz in factura respectiva, se poate crea o alta factura care sa contina doar acest aviz.

Daca se observa ca s-a gresit un aviz atunci trebuie sa efectueze urmatorii pasi:
 • Se anuleaza factura
 • Se anuleaza sau se storneaza avizul
 • Se creeaza alt aviz
 • Se creeaza alta factura pentru noul aviz
Facturare clienti pe o perioada
Saptamana 14 - 20 septembrie 2015

Se selecteaza meniul : Liste - Situatii Iesiri - Centralizator Acte si se executa urmatorii pasi:
 • Se introduce perioada pentru care se va dori facturarea
 • Se selecteaza doar tipurile de document (avize) care s-au operat in perioada respectiva (daca nu se stie exact ce tipuri de document s-au operat selectati toate tipurile de document)
 • Grupati dupa tip de document si partener (in aceasta ordine)
 • Selectati 'Numai totaluri pe grupe'
 • Selectati toti partenerii (clientii)
 • Apasati butonul de 'Listeaza'
 • Se observa pe ce tipuri de document s-au operat avizele.
 • Se observa care sunt partenerii la care s-au facut avize in perioada respectiva. Daca exista parteneri, care ar fi trebuit sa fie in lista si nu sunt, atunci se revine la pasul 1 si se opereaza avizele pentru partenerii respectivi, dupa care se continua cu pasul 2 si se listeaza din nou raportul.
Factura la avize emise
Saptamana 07 - 13 septembrie 2015

Se pot selecta avizele emise pentru un anumit client pe o perioada si se va emite o factura cu cantitatile si valorile cumulate.

Facturare avize: posibilitate acordare chitanta.

Fereastra de facturare avize se poate accesa in meniul Documente - Factura la avize emise.

Emitere avize:
 • Toate avizele care urmeaza a fi facturate trebuiesc sa fie introduse in aplicatie. In situatia in care avizele se opereaza dupa bonuri fiscale atunci un bon fiscal trebuie sa fie un aviz. (Daca se opereaza cumulat, mai multe bonuri pe un aviz, se vor pierde zecimale caz in care se va genera o pozitie de corectie cu valori mai mari).
Modificare factura la bon fiscal
Saptamana 31 august - 06 septembrie 2015

Factura la bon fiscal permite acum afisarea cotei TVA de 24% sau de 9% in functie de caz. La facturile care au in componenta articole cu cota TVA atat de 9% cat si de 24% se va afisa valoarea defalcata pe aceste cote.

In meniul Liste - Facturare la bon fiscal a fost modificat centralizatorul pentru a afisa noile detalii.

Centralizatorul de facturi la bon fiscal pe client a fost configurat sa afiseze numarul facturii emise, iar in cazul in care selectia se face dupa data, pe langa numarul de factura va fi afisat si destinatarul facturii.

Adaugare pozitii document iesire
Saptamana 24 - 30 august 2015

Fereastra de documente de iesire poate fi accesata in meniul Documente - Iesiri.

Click pe butonul 'Adaugare' deschide o fereastra de selectie articole. Din lista derulanta se alege tipul de articol (toate tipurile, libere, flexibile, neflexibile, servicii).

Se bifeaza in functie de preferinte: doar cu cod de bare, doar cu pret de vanzare, doar neblocate la intrare / iesire, doar interne.

In fereastra 'Adaugare / Modificare pozitii' introduceti cantitatea si pretul de iesire fara TVA.

Dupa introducerea pozitiilor, se salveaza documentul. De pe fereastra (butonul 'Listeaza') se poate lista nota de iesire.

Preturi promotionale active
Saptamana 17 - 23 august 2015

Acest raport poate fi accesat in meniul Liste - Notificari - Preturi promotionale active.

Centralizatorul afiseaza preturile articolelor care se afla in promotie.

Se vor selecta articolele pentru care se doreste raportul, se selecteaza un tip de grupare si o sortare a informatiilor.

Optiuni de raport:
 • Promotii active
 • Promotii in asteptare
Tip promotie:
 • Promotie anterioara in pret intrare
 • Promotie activa
 • Promotie ulterioara in pret intrare
Adaugare document intrare dupa comanda
Saptamana 20 - 26 iulie 2015

Fereastra de intrari poate fi accesata in meniul Documente - Intrari. In aceasta fereastra se da click pe butonul 'Comanda'.

Dupa aceasta actiune fereastra intra in modul editare ceea ce inseamna ca nu se poate trece la un alt document sau sterge un document pana cand nu este salvat sau revocat documentul curent. Apare automat fereastra de selectie tip document. Fereastra de selectie tip document poate fi apelata si apasand butonul cu trei puncte din dreptul locatiei 'Tip document'.

Dupa selectia de tip document apare fereastra de selectie comanda. Contine o lista de comenzi validate si inca deschise. Selectia se face pozitionandu-va pe comanda dorita si apasand tasta enter sau butonul 'Accepta'. Daca nu doriti sa selectati o comanda apasati tasta Esc sau butonul 'Renunta'.

Cand se face receptia pe baza unei comenzi, exista posibilitatea cu ajutorul unei bife de a genera sau nu automat pozitiile de pe document aferent pozitiilor de pe comanda cu cantitatile de pe comanda. Apasand butonul 'Urmator' apare fereastra cu informatii despre:
 • Numar pozitii in comanda
 • Numar pozitii cu cantitati 0 in comanda
 • Numar pozitii generate
 • Pozitii eliminate
Apasand butonul "Final" se revine pe fereastra principala unde pozitiile pot fi deja generate pe baza comenzii selectate daca nu s-a eliminat aceasta optiune.

Epuizare stoc produse
Saptamana 13 - 19 iulie 2015

Fereastra de epuizare stoc se poate accesa in meniul Liste - Situatii stocuri - Epuizare stoc produse.

Pentru a obtine o situatie a articolelor care vor ramane fara stoc in urmatoarea perioada se vor efectua urmatoarele selectii:
 • Se vor selecta articolele pentru care se doreste analiza
 • La sortare se va selecta 'Zile epuizare stoc'
 • La 'Calc. necesar stoc' se bifeaza 'Nr. zile pt. calcul necesar stoc' si se trece numarul de zile dorit (in cazul nostru 7 zile)
 • La 'Nr. zile epuizare' se bifeaza in functie de caz (cazul nostru 'mai mic(<) si egal(=)' cu sapte zile)
 • Raportul va afisa produsele a caror stoc se va epuiza in 7 zile sau mai putin conform VMZ global (calculat pentru 30 zile).
Posibilitati de realizare comanda
Saptamana 22 - 28 iunie 2015

Fereastra de comenzi poate fi accesata in meniul Documente - Comenzi. Optiunile de realizare comanda pot fi vizualizate apasand pe butonul 'Generare'.
 1. Introducerea pozitiilor manual pentru fiecare articol in parte
 2. Se genereaza automat sugestii de comanda pentru toate produsele furnizorului, aici existand 2 posibilitati
 3. Se introduc manual cateva pozitii apoi se da comanda pentru completarea comenzii cu restul articolelor apartinand furnizorului ales si aici existand 2 posibilitati
 4. Regenereaza pozitii existente - se introduc manual cateva pozitii si se regenereaza comanda pe baza calculelor doar pentru acele pozitii
 5. Regenereaza pozitii existente, dar nemodificate
 6. Regenereaza sugestii pentru pozitii existente, dar nu se modifica cantitatile comandate
Rulaj articole pe zi
Saptamana 15 - 21 iunie 2015

Fereastra de rulaj articole pe zi se poate accesa din meniul Liste - Rulaje consolidate - Rulaj articole pe zi.

Acest raport ofera informatii de rulaj la nivel de articol despre:
 • Cantitate
 • Valoare in PV
 • Valoare reevaluare
 • Valoare in PI
 • Valoare adaos
 • Procent adaos
Exista posibilitatea de filtrare dupa procent adaos propus si procent adaos realizat.

Facilitati noi:
 • Posibilitate analiza fie pe fiecare zi din perioada selectata, fie cumulat, pe zile din saptamana
 • Posibilitate afisare / ascundere informatii din raport, in functie de preferinte
Raport final zi pe mod plata si operator
Saptamana 08 - 14 iunie 2015

Aceasta fereastra se poate accesa din meniul Liste - Raport final zi - Pe mod plata si operator.

A fost adaugata posibilitatea gruparii valorilor dupa procent TVA, s-a modificat sa apara total valoare incasare defalcata pe ambele cote TVA, respectiv o valoare totala incasare cu TVA 24% si o valoare totala incasare cu TVA 9%.

Acest raport este un centralizator la nivel de data, mod de incasare, operator, cu informatii despre valoarea vanduta, numar bonuri.

Centralizator rapoarte de gestiune
Saptamana 01 - 07 iunie 2015

Fereastra de centralizator rapoarte de gestiune se poate accesa in meniul Liste - Raport de gestiune - Centralizator rapoarte de gestiune.

Pe centralizatorul de rapoarte de gestiune apar urmatoarele informatii noi:
 • Procent adaos la iesire
 • Valoare adaos iesire
 • Procent adaos la iesire bon
 • Valoare adaos iesire bon
Noua facilitate a centralizatorului de raport de gestiune este de a vizualiza un raport extins. Acest raport ofera informatii noi:
 • Evolutie in procent
 • Pondere la iesire bon
 • Totaluri noi la raport
 • Grafice
Centralizator bonuri
Saptamana 25 - 31 mai 2015

Se poate accesa din meniul Liste - Situatii iesirii - Centralizator bonuri.

Tab-ul 'Filtrare POS-uri / Operatori / Data-ZReport' ofera posibilitatea de a lista bonuri in functie de POS, operatori , data sau ZReport.

Tabul 'Filtrare Bonuri/Partener' ofera posibilitatea filtrarii bonurilor in functie de data sau partener.

Tab-ul 'Filtrare proprietati' afiseaza grupurile de proprietati si proprietatile definite in aplicatie si ofera posibilitatea filtrarii bonurilor dupa acestea.

In Tab-ul 'Grupari/Sortari' acest centralizator permite utilizatorului sa selecteze o suita de atribute prin care sa afiseze si sa grupeze bonurile dorite.

Listare etichete pret - modificari de pret
Saptamana 18 - 24 mai 2015

In aceasta fereastra sunt afisate doar produsele al caror pret s-a modificat. Dupa listare, produsul nu va mai aparea in lista.

Pe toate ferestrele de etichete de pret a aparut posibilitatea afisarii in lista doar a produselor care se afla in promotie.

Exista posibilitatea listarii unui numar de etichete egal cu stocul articolului respectiv sau listarea unui numar de etichete preferential.

Ordinea listarii de etichete poate fi customizata dupa articol, grupa articol, supergrupa, megagrupa. Exista posibilitatea afisarii doar a articolelor care sunt pe stoc.

Lista comenzi cu data livrare depasita
Saptamana 11 - 17 mai 2015

Se acceseaza din meniul Liste - Situatii comenzi - Lista comenzi cu data livrare depasita. Acest raport permite afisarea comenzilor cu data livrare depasita pe partener.

Acest raport este ideal pentru a vizualiza si centraliza informatiile despre partenerii care nu respecta termenii de livrare.

Raportul rezultat va afisa lista comenzilor nelivrate la timp cu data de comanda intr-o anumita perioada. Raportul are urmatoarele coloane: articol, UM, cantitate comandata, pret informativ, valoare informativa.
Listare etichete de coduri de bare - cautare produs
Saptamana 27 aprilie - 03 mai 2015

In campul cautare, tastati denumirea articolului cautat. Vor fi afisate toate articolele care incep cu (daca este bifat 'Incepand cu') sau contin denumirea introdusa.

Pe fereastra sunt afisate gestiunea si stocul pentru produsul selectat.

Aveti doua optiuni de listare etichete cod bare:
 • Un numar de etichete egal cu stocul sau
 • Cate etichete doriti (introduceti numarul de etichete in casuta alocata)
Listarea facturilor la bon fiscal
Saptamana 20 - 26 aprilie 2015

Facturile la bon fiscal pot fi accesate in meniul Documente - Factura la bon fiscal.
 • Prima data cand se apasa butonul de listare se imprima automat pe imprimanta implicita numarul de copii setat.
 • A doua oara cand se apasa pe butonul de listare se imprima automat pe imprimanta implicita o singura copie a documentului cu numarul de copie urmator.
 • Se poate apasa de ori cate ori este nevoie pe butonul de listare.
O noua facilitate ofera posibilitatea de a completa datele clientului in momentul facturarii. In momentul cand se face o factura la bon, se selecteaza un client din lista dar datele clientului pot fi modificate.

In meniul Documente - Factura la bon fiscal s-a introdus coloana "Cota TVA" in care apare cota de 24% sau de 9% dupa caz.

La facturile care au in componenta articole cu cota TVA atat de 9% cat si de 24% se va afisa valoarea defalcata pe aceste cote.

Restrictii la operare documente de reglare
Saptamana 13 - 19 aprilie 2015

Fereastra de reglari se poate accesa in meniul Documente - Reglari.

La nivel de tip de document este configurabil ca documentul de reglare sa aiba urmatoarele restrictii:
 • Produsele sa fie de la acelasi furnizor
 • Suma cantitatilor de pe pozitii document sa fie 0
 • Valoarea documentului sa fie 0
 • Diferenta dintre valoare scriptic si valoare faptic sa nu depaseasca un anumit procent de abatere
Modificare preturi articol la retur marfa
Saptamana 06 - 12 aprilie 2015

La validarea documentelor de retur (din meniul Documente - Intrari), se poate modifica pretul articolelor din catalog conform preturilor din act (la fel ca la documentele de intrare).

Pentru aceasta, trebuie setata proprietatea tipului de document de retur pentru a permite aceasta facilitate.

Daca aceasta proprietate a tipurilor de document de retur este setata pe da, la validarea intrarilor facute pe tipul respectiv de document, se vor modifica si preturile din catalog conform preturilor din NIR.

Retetare
Saptamana 30 martie - 04 aprilie 2015

Pe pagina de "Retetare" se pot defini articolele produs finit cu retete si materiile prime care alcatuiesc reteta.

In cazul in care reteta se defineste pentru mai multe produse, cantitatile definite la materia prima trebuie sa fie multiplu fata de cantitatea definita la produsul finit.

(Ex: 10 Hamburgeri vor contine 10 chifle, 20 muraturi, 10 bucati de carne de vita , 20 Bacon strips, 10 sosuri etc).

Apasand butonul de "Listare", se pot afisa toate materiile prime care intra in reteta.

Fereastra de retetare se mai poate folosi si in cazul in care se doreste transformarea unui produs anume intr-un produs vrac. Ex: 10 sticle de ulei transformate in 10L ulei vrac.

Descarcarea materiilor prime din stoc se va realiza in momentul operarii raportului de gestiune.

In cazul in care se doreste descarcarea materiilor prime inainte de raportul de gestiune, se poate opera un raport de productie.

Raportul de productie se poate accesa in meniul Documente - Reglari.

Deblocare articole
Saptamana 23 - 29 martie 2015

Un produs se deblocheaza automat daca NU mai este in stoc negativ. Rezolvarea stocului negativ va marca produsul ca deblocat si se poate efectua prin:
 • Reglare
 • NIR
In situatie de urgenta se poate debloca un produs pentru ziua respectiva calendaristica. Aceasta deblocare se poate face doar de la sediu. Deblocarea se face cu ajutorul ferestrei "Cataloage - Articole - Deblocare articole". Meniul este activ doar cu rol sediu.

Aceasta deblocare va semnaliza ca un produs a fost deblocat.

Periodic (5 minute) produsele deblocate sunt trimise la cantare. Un transfer integral va trimite si produsele deblocate. Un transfer modificari va trimite doar produsele la care s-a modificat pretul sau denumirea.

Dupa o deblocare manuala produsul poate fi folosit doar in ziua respectiva calendaristica. In ziua urmatoare daca nu a fost rezolvat stocul negativ atunci produsul va fi blocat din nou.

Centralizator epuizare stoc produse
Saptamana 16 - 22 martie 2015

Fereastra de epuizare stoc se poate accesa in meniul Liste - Situatii stocuri - Epuizare stoc produse.
 • Se stabileste un numar de zile pentru calcul necesar stoc
 • Se pot face diverse grupari si sortari in functie de zile epuizare stoc, VMZ, stoc current precum si diverse filtre
Facilitati noi:
 • Filtrare date dupa numar zile de epuizare
 • Filtrare suplimentara pe vechime stoc produse
 • In aceasta lista apar si articolele care nu au VMZ calculate si apar in acest raport cu nr. zile = 999
Grupe blocare articole
Saptamana 09 - 15 martie 2015

In cazul in care stocul unui produs cu o marja de siguranta ajunge in stoc negativ, atunci acest produs este marcat pentru blocarea produsului la cantar.

Ex: Marja de siguranta este setata la 0.5 Kg. Astfel, daca stoc + marja siguranta < 0 atunci se marcheaza produsul pentru blocare.

La un interval de timp (5 minute) produsele marcate pentru blocare sunt trimise la cantare.

Orice transfer integral va trimite toate produsele mai putin cele marcate pentru blocare.

Orice transfer modificari va trimite doar produsele la care s-a modificat denumirea sau pretul, exceptand articolele marcate pentru stergere.

Reguli si restrictii la deschidere inventar
Saptamana 02 - 08 martie 2015

 • sa NU existe alt inventar deschis
 • sa NU existe raport de gestiune listat in data inventarului
 • sa NU existe documente nevalidate in trecut si pe ziua inventarului (intrari, iesiri, reglari, transferuri, bonuri)
 • sa NU existe documente validate in viitor (intrari, iesiri, reglari, transferuri, bonuri)
 • sa NU existe documente de rezervare stoc nefinalizate in trecut (toate documentele trebuie sa aiba starea 'finalizat')
 • sa NU existe documente de rezervare stoc rezervate in viitor (sa aiba starea 'rezervat'; in aceasta stare stocul este alterat cu cantitatile din document)
Informatii bonuri
Saptamana 23 februarie - 01 martie 2015

Fereastra de informatii bonuri se poate accesa din meniul Informatii - Informatii bonuri.

Aceasta fereastra ofera posibilitatea de a vizualiza pentru fiecare POS in parte valoarea bonurilor si numarul de bonuri preluate dintr-un Z.

Se poate vizualiza si data Z-ului.

Codificari articole
Saptamana 16 - 22 februarie 2015

ID articol - nu poate fi modificat

Cod articol - poate fi modificat, poate contine maxim 25 de caractere

Cod bare - exista mai multe tipuri de coduri de bare

Ex: Sa presupunem ca avem 3 tipuri de iaurt, cu zmeura, cu capsuni si cu cirese. Exista posibilitatea crearii unui singur produs principal (iaurt) caruia sa ii definim mai multe coduri de bare.

Stergere documente
Saptamana 09 - 15 februarie 2015

Selectia de documente se face prin apasarea butonului "Navigare" sau F6. Astfel apare fereastra de selectie documente.

Aceasta fereastra contine toate documentele de intrare care pot fi selectate. Se poate filtra dupa documente validate, nevalidate sau toate. Selectia se face pozitionandu-va pe documentul dorit si apasand tasta Enter sau butonul "Accepta". Daca nu doriti sa selectati nici un document se apasa tasta Esc sau butonul "Renunta".

Documentul poate fi sters numai in cazul in care nu este validat. Un document validat nu se poate sterge. Stergerea unui document se face prin apasarea butonului de "Stergere".

Dupa apasarea butonului de stergere va aparea o fereastra de confirmare.

Stergerea unui document trebuie confirmata prin apasarea butonului de "Salvare" sau F4. Daca nu se mai doreste stergerea documentului se poate renunta prin apasarea butonului "Revocare" sau tasta Esc.

Administrare articole inventariate
Saptamana 02 - 08 februarie 2015

Din meniul Documente > Inventare > Administrare articole inventariate se pot administra articolele care urmeaza sa fie inventariate.

Cu ajutorul acestei ferestre exista posibilitatea de a selecta doar o parte din articole pentru inventariere (inventar partial). Apasand butonul de "Asistare" programul ofera posibilitatea de selectie multipla a articolelor dupa grupa de articole, Perisabilitati, clase de cod de bare, unitati de masura.

Inventarele pot fi integrale sau partiale.

La inventarele partiale se pot filtra articolele din inventar in oricare din variantele de mai jos:
 • Toate articolele
 • Toate articolele inventariate si neselectate
 • Toate articolele selectate si neinventariate
 • Articolele din grupele selectate
 • Articolele din grupele de perisabilitate selectate
 • Articolele din clasele de coduri de bare selectate
 • Articolele cu unitatile de masura selectate
Receptia in valuta
Saptamana 26 ianuarie - 01 februarie 2015

Cum functioneaza receptia in valuta ?
 • Tipul de document trebuie sa aiba proprietatea (valuta=da)
 • La receptie se selecteaza valuta
 • Se introduce cursul valutar
 • Se introduce valoarea documentului in valuta (ca si cheie de verificare la validare document)
 • La adaugare pozitii se introduce pretul de intrare in valuta si automat se calculeaza pretul de intrare in LEI, in functie de pret intrare valuta si curs valutar
 • Pretul de intrare in LEI nu poate fi modificat
Asistare stoc/ dimensiuni/ garantie
Saptamana 19 - 25 ianuarie 2015

Fereastra de asistare se poate accesa in meniul Cataloage - Articole - Asistare stoc / dimensiuni / garantie.

In cazul in care SMKBOMatxR lucreaza cu Supervizor singurele informatii care sunt modificabile in meniul Cataloage - Articole - Asistare stoc / dimensiuni / garantie sunt stoc raft si stoc tampon.

Cu ajutorul acestei ferestre se pot actualiza la articolele selectate urmatoarele informatii:
 • stoc raft
 • stoc tampon
 • inaltime
 • latime
 • lungime
 • greutate
 • zile garantie
 • perisabilitate
 • adaos
 • rotunjire
 • tip calcul comanda
 • tip calcul VMZ
 • sezon
 • factor transformare comanda
 • factor transformare etichete
Etichete pret - Listare dupa intrari
Saptamana 15 - 21 decembrie 2014

In prima fereastra, selectati documentele de intrare dorite. Datele se pot sorta cu click pe denumirea coloanei crescator sau descrescator, ordinea fiind indicate de sageti. Dupa selectie, se da click pe butonul "Inainte".

In a doua fereastra este afisat nr. Articolelor cu preturi modificate pentru fiecare intrare selectata. Click pe butonul "Listeaza" sau "Inapoi" daca doriti sa modificati selectia.

Aveti optiunea (bifa) de listare etichete pentru toate articolele din NIR.

Fereastra de listare etichete de pret dupa intrari se poate accesa in meniul Etichete - Pret - Listare dupa intrari.

Facilitate noua:
 • Se pot lista etichete de pret si la pozitiile la care nu s-a modificat pretul de pe fereastra de listare etichete de pret dupa intrari in functie de selectia facuta.
Fidelizarea clientilor prin intermediul voucherelor
Saptamana 08 - 14 decembrie 2014

Desi intre satisfactia unui client si fidelitatea respectivului client nu se poate pune semnul egal (un client poate continua sa cumpere de la o firma nu pentru ca este satisfacut , ci pentru ca nu are de ales), satisfactia este o conditie necesara fidelizarii. Satisfactia este rezultatul calitatii produselor, comunicarii, actiunilor de marketing direct al firmei.

Asigurarea calitatii si implicit satisfactia clientilor poate fi realizata prin doua demersuri:
 • Un demers preventiv, activ ce presupune cautarea anticipata a criteriilor de satisfactie a clientilor si bineinteles, incercarea de satisfacere a acestora
 • Un demers curativ, ce presupune inregistrarea si/sau cautarea plangerilor sau motivelor de insatisfactie a clientilor (pentru o buna rezolvare a eventualelor disfunctionalitati)
Campania de fidelizare prin intermediul voucherelor are ca obiective:
 • Fidelizarea clientilor
 • Oferirea de avantaje clientilor deja fideli
 • Cresterea frecventei de cumparare
 • Scaderea numarului de clienti pierduti
 • Cresterea numarului de clienti fideli
Configurarea regulilor de acordare a voucherelor.

In modulul de BackOffice se vor configura regulile de acordare a voucherelor.

Registre de casa
Saptamana 01 - 07 decembrie 2014

Registrul de casa inchide urmatoarele documente:
 • Monetare
 • Chitante
 • Operatii casa (incasari sau plati)
Aceste documente care au data mai mica sau egala decat data ultimului registru de casa nu pot fi modificate.

Fereastra de registru de casa functioneaza la fel ca si fereastra de raport de gestiune.

Pasii pentru a realiza un registru de casa:
 • Click pe butonul de "Adaugare" - va fi completata data urmatoare a ultimului registru de casa
 • Click pe butonul de "Salvare" - se vor initializa automat toate campurile cu 0
 • Bifati "Executa registru casa"
 • Salvare
 • Listare
Utilizarea fisei de produs
Saptamana 24 - 30 noiembrie 2014

Fereastra de fisa produs se poate accesa in meniul Liste - Situatii stocuri - Fisa produs.

Pentru listarea unei fise de produs se selecteaza un produs, se selecteaza perioada si se da click pe "Listeaza".

Pentru selectia de articole aveti posibilitatea de cautare: in campul cautare, tastati denumirea articolului cautat. Vor fi afisate toate articolele care incep cu (daca este bifat "Incepand cu" sau contin denumirea introdusa). Valorile sunt afisate in pret intrare mediu si fara reevaluari.

Fereastra de fisa produs s-a actualizat cu urmatoarele:
 • Stoc curent
 • Ultim pret mediu
 • Data ultimului pret mediu
 • Data ultima intrare
 • Ultim pret intrare
 • Cantitate ultima intrare
 • Furnizor ultima intrare
Selectati gestiunea, un produs, introduceti perioada si click pe "Listeaza".

- Imbunatatire la viteza cautare articol si informatii suplimentare pe raport.

- Posibilitate vizualizare stoc auxiliar pe fereastra de fisa produse si pe raportul de "Stoc curent".

- Este posibila listarea fisei de produs cu detalii privid vanzarea pe bon fiscal (in trecut se putea vedea vanzarea doar cumulat, la nivel de zi).

O data cu evolutia aplicatiei de gestiune, fisei de produs i s-au adus urmatoarele modificari:
 • In lista de articole au aparut informatii suplimentare legate de pretul de intrare mediu si procentul de adaos.
 • In cazul in care articolul selectat este materie prima in una sau mai multe retete, a aparut un buton nou pentru listarea tuturor retetelor din care acesta face parte.
 • Raportul afiseaza toate retetele din care face parte articolul selectat (acesta fiind colorat in albastru), impreuna cu restul materiilor prime ce alcatuiesc retetele.
 • Se afiseaza preturile de intrare medii ale materiilor prime si pretul de vanzare al retetei, calculandu-se si un procent de adaos cu aceste valori.
Anulare documente de iesire
Saptamana 17 - 23 noiembrie 2014

Fereastra de anulare de documente este activa doar cu rolul de administrator. (Meniu - Documente - Anulare iesiri)

Se pot anula doar documentele:
 • care sunt validate
 • care nu sunt stornate
 • care nu storneaza alte documente
 • care nu au fost inchise cu raport de gestiune
Se selecteaza documentul care se doreste a fi anulat si se apasa butonul "Inainte".

Pe a doua pagina se pot vedea pozitiile documentului. In acest moment se poate intoarce la pagina anterioara pentru a selecta alt document.

Daca documentul selectat este cel care se doreste a fi anulat atunci se apasa butonul "Anuleaza". Aplicatia cere confirmarea anularii.

Repartizare valoare discount la intrari
Saptamana 10 - 16 noiembrie 2014

La intrari a aparut o noua facilitate, aceea de repartizare a unei valori de discount in preturile de intrare ale pozitiilor de marfa din document. Pentru activarea acestei optiuni trebuie setata valoarea da parametrului 0257.Repartizare pozitie discount la intrare.

Daca se doreste scaderea pretului de intrare (discount), valoarea introdusa trebuie sa fie negativa, iar daca se doreste majorarea, valoarea trebuie sa fie pozitiva. Valoarea discountului se imparte doar intre articolele stocabile, care nu sunt de tip serviciu.

Valoarea de -10 lei din exemplul anterior, va diminua pretul de intrare doar la primele 3 pozitii din act, neluand in calcul pozitia de discount deja existenta (pozitia patru).

Valoarea discountului repartizat fiecarei pozitii se calculeaza astfel:
 • Valoarea totala a discountului(-10 in exemplu) se inmulteste cu valoarea pozitiei, iar valoarea obtinuta se imparte la valoarea totala a marfii din document. Aceasta este valoarea discountului pozitiei.
 • Valoarea rezultata se imparte la cantitatea pozitiei, rezultatul fiind valoarea cu care se va diminua / va creste pretul de intrare.
Intervale valorice
Saptamana 03 - 09 noiembrie 2014

Definire set de intervale folosite la analiza vanzarilor cu valoare intre aceste intervale.

Intervalele valorice au rolul de a ajuta la o mai buna analiza a vanzarilor in functie de valoarea bonurilor.

Prin gruparea bonurilor in intervale valorice se pot obtine analize detaliate legate de comportamentul consumatorului si obiceiurile de consum ale acestuia. Prin aflarea acestor detalii, se poate gestiona modul in care magazinul este aprovizionat, momentul aprovizionarii, produsele dorite pe intervale de timp specifice etc.

Evitarea prejudiciului cauzat de produsele expirate
Saptamana 27 octombrie - 02 noiembrie 2014

Se va introduce perioada de valabilitate a produselor in momentul receptiei acestora. In meniul Documente - Intrari, se va activa bifa corespunzatoare campului "Introducere valabilitate articol pentru fiecare pozitie". In fereastra de valabilitate articol se va introduce data de expirare a produselor.

Aplicatia verifica termenul de valabilitate al articolelor din stocul curent conform ultimelor receptii efectuate.

Pentru a determina produsele din gestiune care urmeaza sa expire, se va accesa meniul Liste - Notificari - Lista produse expirate.

Cu ajutorul acestui raport se pot identifica produsele care expira intr-o anumita perioada. Lista de produse expirate se poate vizualiza dupa grupe articole si parteneri.

Se va obtine un raport cu produsele din grupele de articole selectate care expira in perioada selectata si informatii despre receptiile care au avut aceasta data de expirare. (documentul de intrare, numarul documentului si furnizorul)

Pentru a evita expirarea produselor, agentul economic va trebui sa se concentreze pe comercializarea acestor articole.

Compania Spectrum vine cu urmatoarele propuneri pentru diminuarea pierderilor cauzate de produsele expirate:
 • Promotii pentru produsele care urmeaza sa expire cu pret peste cel de achizitie
 • In cazul in care produsele nu se vand , recomandam crearea de pachete promotionale care sa contina articolul care va urma sa expire plus un articol cu utilitate complementara.
Diminuand valoarea produselor care expira, se va diminua implicit si valoarea costului de 16% aferent cheltuielilor nedeductibile cu pierderile rezultate din perisabilitati.

Daca este necesar se poate dezvolta o lista in care sa se evidentieze valoarea prejudiciului aferent pierderii marfii expirate dar si valoarea impozitului de plata.

Procedura export articole Matx - POSExpert
Saptamana 20 - 26 octombrie 2014

Pentru a putea efectua o comanda legata de oricare serviciu, in aplicatia de gestiune Matx trebuie accesat meniul Sistem - Servicii.
Pentru a transfera la POS-uri orice modificari aduse cataloagelor in aplicatia de gestiune, se vor efectua urmatorii pasi:
 • Se va accesa meniul Sistem - Servicii
 • In prima linie se va selecta serviciul Supermarket Backoffice POS Communication Service
 • Se va selecta comanda "Declansare export modificari articole catre POS-uri"
 • Se va apasa butonul "Executa"
Este recomandat ca aceasta operatie sa fie efectuata zilnic.

Comenzi suplimentare disponibile pentru transferul de modificari cataloage:
 • Declansare export integral cataloage catre POS-uri
 • Declansare export modificari articole catre POS-uri
 • Declansare export integral articole catre POS-uri
Transferuri automate intre locatii
Saptamana 13 - 19 octombrie 2014

Aplicatia de gestiune Matx ofera posibilitatea efectuarii transferurilor automate intre locatii.
 • Se opereaza un aviz la o locatie
 • Se apasa butonul de export
 • Documentul va fi salvat intr-un fisier pe disc si va fi transferat la sediu
 • Sediul va face repartizarea documentului catre magazinul destinatar
 • Fisierul va fi transferat pe calculatorul de BackOffice de la magazinul destinatar
 • In fereastra de documente se va apasa butonul de import.
Tot procesul se desfasoara in mod automat.

Discount automat iesiri
Saptamana 06 - 12 octombrie 2014

Pentru ca aplicatia sa genereze discount automat la factura de iesire, este necesara efectuarea urmatoarelor setari:
 • In parametri, se va cauta parametrul "0259.Generare pozitie de disco la factura iesire" si se va seta valoarea "da".
 • In meniul Cataloage - Parteneri - Parteneri se va seta procentul de discount pentru partenerii carora li se va acorda discount.
Dupa completarea pozitiilor de pe factura de iesire, in momentul validarii documentului, aplicatia va genera automat pozitia de discount cu procentul setat pentru partenerul respectiv, afisand in acelasi timp si valoarea aferenta procentului.

Procedura export documente
Saptamana 29 septembrie - 05 octombrie 2014

Programul de gestiune MatxR permite exportul documentelor de iesire (de la depozit central) in format electronic XML catre reteaua de magazine sau invers, transferul facandu-se automat.

Pentru a realiza acest lucru se vor respecta pasii de mai jos:
 • Pasul 1. Dupa ce documentul de iesire a fost validat si listat se va apasa butonul "Export". Transferul catre server se realizeaza automat (la interval de 5 min) sau poate fi facut manual.
 • Pasul 2. Operarea documentului de iesire in format electronic (XML) se face astfel:
 • - Se va selecta fisierul corespunzator facturii de intrare (acesta contine in denumire serie si numar document) dupa care, daca este corect, se valideaza documentul si se listeaza NIR-ul.
Generare pozitie corectie la intrari
Saptamana 22 - 28 septembrie 2014

Daca la validarea unui document de intrare exista diferenta intre valoarea documentului si suma valorilor pozitiilor, se poate adauga automat o pozitie in act care egalizeaza cele 2 valori.

Pentru activarea acestei optiuni trebuie setati 3 parametri:
 • 0260.Generare automata pozitie de rotunjire la NIR, cu valoarea da
 • 0261. ID articol tip serviciu diferenta rotunjire care trebuie sa aiba setat ID-ul articolului care va fi adaugat in intrare ca pozitie de corectie.
 • 0262.Valoare maxima admisa diferenta rotunjire care sugereaza valoarea maxima admisa pentru diferente dintre valoarea actului si suma pozitiilor acestuia.
Spre exemplu, daca diferenta este de 0.26 iar valoarea parametrului 0262 este de 0.1, aplicatia va afisa un mesaj de eroare.

Daca diferenta dintre valori se incadreaza in limita parametrului 0262 si exista in baza de date articolul indicat de parametrul 0261, atunci se adauga pozitia de corectie.

Grafic livrari marfa
Saptamana 15 - 21 septembrie 2014

Programarea graficului de livrari se face in meniul Cataloage - Comenzi - Grafic livrari marfa.

Cu ajutorul acestui grafic de livrari este posibil ca sistemul sa genereze comenzile necesare, automat, pentru fiecare zi. Aceste comenzi generate automat urmeaza sa fie doar verificate, validate si listate.

In acest grafic se stabilesc urmatoarele :
 • Partenerul
 • Data de debut (de la ce data sa se genereze comenzi)
 • Frecventa in zile (ex: 7, adica saptamanal)
 • Zile livrare (de la data comenzii la cate zile sa se livreze marfa)
 • Ora de livrare
 • Zile supliment (zilele de aprovizionare calculate se suplimenteaza cu un numar de zile)
Exista posibilitatea de a vedea ce comenzi au fost generate pentru o anumita data cu ajutorul ferestrei de "Informatii comenzi generate automat".

Delistare articole
Saptamana 08 - 14 septembrie 2014
 1. Asistare delistare multipla - din fereastra de articole (accesibila din meniul Cataloage - Articole - Articole)

 2. Prin apasarea butonului de asistare de pe fereastra de articole apare fereastra de asistare stergere / inactivare articole fara miscare, in care selectati grupele de articole pentru care doriti sa faceti delistarea iar apoi setati parametri pentru delistare.

  Se sterg preturile de intrare de la partenerii de la care nu s-au receptionat articolele in ultimele "x" NIR-uri sau in ultimele "y" zile. Valoarea lui x este data de campul Numar NIR-uri in urma, iar y de campul numar zile in urma. Spre exemplu, daca x=5, iar y=90, se sterg preturile de intrare de la partenerii care nu se regasesc in ultimele 5 NIR-uri ale produsului, sau care nu au mai fost receptionate de la acel furnizor in ultimele 90 de zile (se ia in calcul optiunea care se epuizeaza prima). Daca ultimele 5 NIR-uri pentru un produs se regasesc in ultimele 2 saptamani, se iau in calcul aceste ultime 5 acte. Daca ultimele 5 documente ce includ articolul respectiv sunt operate de exemplu in ultimele 120 de zile, se iau in calcul doar ultimele 90 de zile.

  La final va fi afisata lista produselor delistate.

 3. Delistare din comanda (meniul Documente - Comenzi)

 4. Pentru a putea delista produse din comanda trebuie ca parametrul 0258. Afisare bifa delistare produs din comanda sa aiba valoarea da.

  Pe fereastra de comenzi a aparut bifa Delistare articol la stergere pozitie comanda. Daca campul este bifat, la stergerea pozitiei din comanda apare mesaj de avertizare delistare produs de la furnizorul pentru care s-a facut comanda.
Restrictii partener la tipuri de document
Saptamana 01 - 07 septembrie 2014

A aparut posibilitatea de a restrictiona accesul unui furnizor la anumite tipuri de document sau de impunerea sa la altele. Daca un tip de document ii este restrictionat unui partener, atunci acesta nu va mai putea opera documente de acest tip. Daca tipul de document este impus unor furnizori, atunci doar cei care au aceasta stare setata vor putea opera documente cu tipul de document respectiv, ceilalti fiind considerati ca fiind restrictionati.

Restrictionarea respectiv impunerea partenerului la tipuri de document se face in meniul Cataloage - Parteneri - Parteneri in tabul Observatii / Restrictii.

Daca un partener este restrictionat la operarea documentelor cu un anumit tip de document, la incercarea de operare de documente cu aceasta combinatie de partener si tip document va aparea mesaj de eroare.

In cazul in care unui partener ii este impus un anumit tip de document, doar furnizorii care au impus acest tip de document vor mai putea opera documente de acest tip, restul fiind restrictionati. Si in acest caz, pentru cei care nu sunt impusi tipului de document, va aparea mesaj de eroare.

Posibilitate stornare rapida iesiri
Saptamana 25 - 31 august 2014

Fereastra de iesiri poate fi accesata din meniul Documente - Iesiri.

Exista posibilitatea de a storna iesirile prin apasarea butonului "Stornare".

Se apasa butonul de "Navigare" si se selecteaza documentul care se doreste a fi stornat.

Se apasa butonul "Stornare". Se selecteaza tipul de document storno. Se salveaza, se valideaza si se salveaza inca o data. Toate pozitiile de pe documentul de iesire vor fi stornate.

Dupa efectuarea stornarii documentul nu mai poate fi modificat.

Emitere chitanta la facturi
Saptamana 18 - 24 august 2014

Operarea de facturi si emiterea de chitanta se fac din meniul Documente - Iesiri.

Se poate emite chitanta la o factura cu urmatoarele conditii:
 • sa fie validata
 • sa nu fie listata
 • sa nu fie anulata
Ce se configureaza inainte sa se emita o chitanta?
 1. Se configureaza in parametri parametrul '0804.Managementul seriilor si numerelor la CH' sa aiba valoarea 'da'. Astfel aplicatia o sa tina managementul seriilor si numerelor de chitanta.
 2. Se configureaza in SMKBOMatxR.ini in sectiunea [Printers] valoarea parametrului 'Chitanta.Serie=' care ia valoarea seriei de chitanta.
Devalidare document de iesire cu chitanta
Saptamana 11 - 17 august 2014

Exista posibilitatea devalidarii documentului de iesire cu chitanta urmand urmatorii pasi :
 1. Se va accesa meniul Documente - Iesiri
 2. In fereastra de documente de iesire se apasa butonul "Navigare"
 3. In fereastra "Selectie document de iesire" , se selecteaza documentul de iesire cu chitanta care se doreste a fi devalidat
 4. Dupa selectarea documentului, aplicatia se va intoarce in fereastra de "Documente de iesire".In aceasta fereastra se apasa butonul "Incasare"
 5. Va aparea fereastra de "Document de incasare / plata". In aceasta fereastra se apasa butonul "Sterge" - aceasta actiune va sterge chitanta atasata documentului de iesire
 6. Se va devalida documentul si se vor opera modificarile dorite
In cazul in care se incearca devalidarea si modificarea documentului inainte de a sterge chitanta atasata, aplicatia va afisa un mesaj de eroare.
Modificarea campului de cautare cu tasta F6
Saptamana 04 - 10 august 2014

In ferestrele de selectie, exista posibilitatea schimbarii rapide a coloanei de cautare intre campul "Articol" si campul "Cod bare" cu tasta F6.

Sortarea crescatoare sau descrescatoare se face apasand sagetile care apar langa denumirea coloanei in care se face cautarea.

Aceasta facilitate a fost introdusa pentru schimbarea rapida intre coloanele de sortare in momentul scanarii produselor. Astfel, daca articolele nu au cod de bare, pot fi identificate dupa denumire.

Starile unui document
Saptamana 28 iulie - 03 august 2014

Documentele pot avea 4 stari si anume:
 • Nou
 • Validat
 • Inchis de raport de gestiune
 • Consolidat
In momentul validarii in sistem a documentului, acesta va opera pe stoc. In cazul in care se doresc a se efectua modificari asupra documentului, acesta se va devalida dar va altera stocurile.

Un document validat ar trebui listat si semnat de operator pentru a confirma ca a luat la cunostinta operatia efectuata.

In cazul in care un document este inchis cu raport de gestiune, acesta nu mai poate fi devalidat.

Raportul de gestiune ar trebui listat si semnat de operator pentru a confirma ca a luat la cunostinta informatiile prezente in raportul de gestiune.

Consolidarile se fac la un anumit interval de zile. Rapoartele de gestiune se pot sterge numai inaintea consolidarii. Rapoartele de gestiune consolidate nu mai pot suferi modificari.

Suport la calcul cantitate si pret intrare la receptie
Saptamana 21 - 27 iulie 2014

Fereastra intrari se poate accesa din meniul Documente - Intrari

Aceasta facilitate ofera suport la calcul de cantitate receptionata, in cazul in care factura s-a facut in alta unitate de masura decat cea cu care se face receptia (ex. BAX) si la calcul de pret de intrare in cazul in care se doreste majorare sau discount la pret.

In fereastra de Adaugare/Modificare pozitii se apasa butonul "Calcul cantitate si pret intrare".

Aceasta fereastra va contine 2 campuri si anume :
 • Calcul cantitate cu casetele "cantitate de pe factura" si "factor de conversie"
 • Calcul pret intrare cu casetele "pret intrare" si "procent majorare/discount"
Calculul de cantitate si/sau pret intrare se face in cazul in care este permis prin bifa de activ.

Tipuri de consumuri la iesiri
Saptamana 14 - 20 iulie 2014

Exista posibilitatea de a crea tipuri diferite de documente de consum.

Tipurile de consumuri la iesiri pot fi de mai multe feluri:
 • Pentru produse sparte, distruse, etc.
 • Pentru produse furate
 • Pentru produse cu consum intern, pentru protocol, sedinte
 • Pentru sampling
 • Pentru autoconsum
Crearea mai multor tipuri de documente de consum are o foarte mare utilitate pentru contabilitate.

Departamentul contabil poate sa le contabilizeze diferit in functie de tipul de document de consum.

Asistenta la calcul pret intrare pe baza facturii
Saptamana 07 - 13 iulie 2014

S-a dezvoltat posibilitatea de asistenta calcul valoare pret intrare din valori de intrare de pe factura pentru firma neplatitoare de TVA. Ofera posibilitatea de calcul automat a valorii de intrare cu TVA, pana acum operatorul trebuia sa introduca manual din factura valoarea si valoarea TVA si sa le calculeze la cantitatea aferenta.

In documentele de intrare, la adaugare pozitie a aparut butonul "Calcul pret intrare din valori factura". In fereastra care apare, se introduc datele de pe factura, iar softul va calcula automat pretul in functie de campurile aferente.

Procedura simpla transfer vanzari de la POS la BO
Saptamana 30 iunie - 06 iulie 2014

In cazul in care se doreste transferul vanzarilor de la POS la BO se vor efectua urmatorii pasi:
 1. La POS, in fereastra Service Remote Control se va selecta Supermarket POS BO Communication Service iar pe randul al doilea se va selecta comanda "Declansare export vanzari catre BO". Se apasa butonul "Executa".
 2. Dupa apasarea butonului "Executa", aplicatia va afisa protocolul si actiunea rezultata.
 3. Daca operatia s-a efectuat cu success, pe calculatorul de Backoffice, in aceeasi fereastra se va selecta Supermarket Backoffice POS Communication Service, respectiv comanda "Declansare import vanzari de la POS-uri" Se apasa butonul "Executa".
Dupa efectuarea acestor operatii se va realiza transferul de vanzari de la POS la BO.

Pentru a vizualiza transferul in aplicatia Matx, se va accesa meniul Informatii - Informatii bonuri. In cazul in care nu a fost facut transferul de EOD, fereastra va afisa valori nule pentru campul "Data" si campul "Exportat".

Sugestie preturi inventare
Saptamana 23 - 29 iunie 2014

Sugestie pret intrare in urmatoarea ordine:
 • Pretul de intrare indiferent de partener din catalog
 • Pretul de intrare indiferent de partener de pe ultimul NIR
Sugestie pret vanzare:
 • Pretul de vanzare din catalog
Obs: Sugestia de preturi se face intr-o anumita ordine. Se trece la urmatorul pas doar in cazul in care nu s-a obtinut nici un pret.

Documente de reglare
Saptamana 16 - 22 iunie 2014

Fereastra de reglari documente se poate accesa in meniul Documente - Reglari

Cu ajutorul acestei ferestre se pot opera documente de reglare.

Aplicatia de gestiune permite crearea mai multor tipuri de documente de reglare. Aceasta facilitate permite ulterior o analiza amanuntita a reglarilor efectuate pe fiecare tip de document de reglare creat.

Posibilitatea crearii mai multor tipuri de documente de reglare permite gestionarea mult mai buna a reglarilor si a stocurilor asupra carora se face reglarea. In acelasi timp, posibilitatea definirii unor tipuri specifice de reglari permite folosirea acestora pentru cazuri specifice, concrete, cum ar fi:
 • Produsele incurcate
 • Produse cu stoc negativ datorita retetarii eronate
 • Produse fara receptie
Diferentierea documentelor de reglare va ajuta si departamentul contabil in tragerea de concluzii asupra reglarilor efectuate in magazin si in utilizarea de note contabile specifice pentru fiecare tip de reglare.

La nivel de tip de document este configurabil ca documentul de reglare sa aiba urmatoarele restrictii :
 • Produsele sa fie de la acelasi furnizori
 • Suma cantitatilor de pe pozitii document sa fie 0
 • Valoarea documentului sa fie 0
 • Diferenta dintre valoare scriptic si valoare faptic sa nu depaseasca un anumit procent de abatere
Se regleaza stocul la articole normale (fara reteta) si articole cu reteta. Cand se regleaza un articol cu reteta (produs finit), automat se genereaza pozitii de reglare si pentru articolele din reteta (materie prima).

Diferenta intre pret vanzare si pretul de catalog
Saptamana 09 - 15 iunie 2014

Diferenta intre cele doua preturi (pret vanzare cu TVA sugerat si pret de catalog) apare in modul de sugestie pret este "PVFT".

Diferenta poate sa apara in cazul in care:
 • Pretul de vanzare fara TVA sugerat se calculeaza din pretul de vanzare cu TVA din catalog
 • Pretul de vanzare cu TVA sugerat se recalculeaza din pretul de vanzare fara TVA sugerat. Din cauza rotunjirilor poate sa apara diferenta intre cel sugerat si cel din catalog.
Sugestie preturi la reglari
Saptamana 02 - 08 iunie 2014

Sugestia la pretul de intrare se face in urmatoarea ordine:
 • Pretul de intrare indiferent de partener din catalog
 • Pretul de intrare indiferent de partener de pe ultimul NIR
Sugestia la pretul de vanzare se face astfel:
 • Pretul de vanzare din catalog
Obs: Sugestia de preturi se face intr-o anumita ordine. Se trece la urmatorul pas doar in cazul in care NU s-a obtinut nici un pret.

Sugestie preturi la iesiri
Saptamana 26 mai - 01 iunie 2014

Exista 3 moduri de sugestie pret vanzare indiferent de tip articol ("liber", "flexibil", "neflexibil")

a) "PV" :
 • Pretul de vanzare cu TVA sugerat, este cel din catalog si este modificabil pe fereastra
 • Pretul de vanzare fara TVA sugerat, se calculeaza din pretul de vanzare cu TVA (cel sugerat) si este nemodificabil pe fereastra. Ex: se poate folosi la tip document STORNO FACTURA DE IESIRE. Vezi "CORECTIE"
b) "PVFT" :
 • Pretul de vanzare fara TVA sugerat, se calculeaza din pretul de vanzare cu TVA din catalog si este modificabil pe fereastra.
 • Pretul de vanzare cu TVA sugerat se calculeaza din pretul de vanzare fara TVA sugerat si este nemodificabil pe fereastra
c) "LAST_PI" :
 • Pretul de vanzare fara TVA sugerat este pretul de intrare de pe ultimul NIR indiferent de partener. Daca NU exista NIR se sugereaza pretul de intrare din catalog (primul pret gasit) indiferent de partener. Pretul de vanzare fara TVA este modificabil pe fereastra.
 • Pretul de vanzare cu TVA sugerat se calculeaza din pretul de vanzare fara TVA sugerat si este nemodificabil pe fereastra. Ex: Se foloseste la tip document TRANSFER intre magazine
Corectie : Daca "corectie=da" se calculeaza valoare fara TVA si valoare TVA ca si aparatul fiscal. In caz de diferenta intra valori calculate ca la aparatul fiscal si suma de valori de pe pozitie se genereaza o pozitie de corectie.
Ex: Se foloseste strict la tip document STORNO FACTURA DE IESIRE pe baza BONULUI FISCAL folosind modul de sugestie de pret vanzare "PV" (vezi punctul a)

Obs: Sugestia de preturi se face intr-o anumita ordine. Se trece la urmatorul pas doar in cazul in care NU s-a obtinut nici un pret.

d) "LAST_PIM" :
 • Pretul de vanzare fara TVA sugerat este pretul de vanzare mediu de pe ultimul raport de gestiune
 • Pretul de vanzare cu TVA sugerat se calculeaza din pretul de vanzare fara TVA sugerat si este nemodificabil pe fereastra.
Sugestie preturi la intrari
Saptamana 19 - 25 mai 2014

Pretul sugerat depinde de tipul de articol:

1."Liber"

a) Sugestie pret intrare in urmatoarea ordine:
 • Pretul de intrare a partenerului de pe ultimul NIR
 • Pretul de intrare indiferent de partener de pe ultimul NIR
 • Pretul de intrare a partenerului din catalog
 • Pretul de intrare indiferent de partener din catalog
b) Sugestie pret vanzare in urmatoarea ordine:
 • Daca pretul de vanzare nu este fix se calculeaza pretul de vanzare folosind pret intrare sugerat, procent adaos din grupa articol, procent TVA
Obs: Pretul de intrare si pretul de vanzare sugerat pot fi modificate pe fereastra.

2."Flexibil"

a) Sugestie pret intrare in urmatoarea ordine:
 • Pretul de intrare a partenerului de pe ultimul NIR
 • Pretul de intrare indifferent de partener de pe ultimul NIR
 • Pretul de intrare al partenerului din catalog
 • Pretul de intrare indiferent de partener din catalog
b) Sugestie pret vanzare in urmatoarea ordine :
 • Pretul de vanzare sugerat este cel din catalog. Se recalculeaza adaosul si daca nu respecta abaterea se recalculeaza pretul de vanzare folosind : pret intrare sugerat, procent adaos impus, procent TVA
Obs: Pretul de intrare poate fi modificat pe fereastra pana la limita de pret intrare maximala. Pretul de vanzare nu poate fi modificat pe fereastra, el se recalculeaza pe baza pretului de intrare.

3."Neflexibil"

a) Sugestie pret intrare in urmatoarea ordine:
 • Daca partenerul este universal se sugereaza pretul de intrare a partenerului din catalog
 • Daca partenerul este universal se sugereaza pretul de intrare indifferent de partener din catalog
 • Daca partenerul este universal se sugereaza pretul de intrare a partenerului de pe ultimul NIR
 • Daca partenerul este universal se sugereaza pretul de intrare indiferent de partener de pe ultimul NIR
 • Daca partenerul NU este universal se sugereaza pretul de intrare a partenerului din catalog
b) Sugestie pret vanzare in urmatoarea ordine:
 • Pretul de vanzare sugerat este cel din catalog
Obs1: Sugestia de preturi se face intr-o anumita ordine. Se trece la urmatorul pas doar in cazul in care NU s-a obtinut nici un pret.

Obs2: Daca partenerul este universal pretul de intrare poate fi modificat , dar pretul de vanzare nu. Daca partenerul NU este universal pretul de intrare poate fi modificat doar in jos si pretul de vanzare nu se poate modifica.

Sugestie preturi comenzi
Saptamana 12 - 18 mai 2014

Sugestia la pretul de intrare se face in urmatoarea ordine:
 • Pretul de intrare a partenerului din catalog
 • Daca nu exista pret intrare pe partener se sugereaza pretul de intrare din catalog, indiferent de partener
Obs1 : Sugestia de preturi se face intr-o anumita ordine. Se trece la urmatorul pas in cazul in care NU s-a obtinut nici un pret.

Obs2 : Pretul de intrare poate fi modificat pe fereastra si este informativ.

Utilizarea butonului de cautare
Saptamana 05 - 11 mai 2014

Cu ajutorul butonului de "Cautare" se pot filtra informatii dintr-o lista. Functionalitatea butonului de cautare este generala in toata aplicatia SMKBOMatxR.

Butonul de cautare poate fi in stare filtrat si nefiltrat.

Pentru a vedea in lista doar articolele cu numele incepand cu "paine" si care au ca unitate de masura "Buc" se filtreaza astfel :
 • Cautare articole cu numele exact "paine". In campul de cautare aferent articolului se va introduce "paine"
 • Cautare articole la care numele incepe cu "paine". In campul de cautare aferent articolului se va introduce "paine%"
 • Cautare articole care au in nume "paine". In campul de cautare aferent articolului se va introduce "%paine%"
 • Cautare articole la care se termina numele cu "paine". In campul de cautare aferent articolului se va introduce "%paine"
Pentru a vedea toate articolele din lista se elimina filtrarea cu ajutorul butonului "Eliminare"

Gestionare stocuri negative
Saptamana 28 aprilie - 04 mai 2014

Stocurile negative pot crea probleme la rapoartele de gestiune si la inventare datorita diferentelor care apar intre valoarea faptica si cea scriptica.

Un stoc negativ la un articol poate insemna un stoc excedentar la alt articol. Stocurile negative afecteaza calculul necesarului de comanda.

Lista de stoc negativ se poate obtine in meniul Liste - Situatii stocuri - Curente. Pentru lista stoc negativ, pe fereastra de "Lista stoc curent", sortarea stocurilor se va face strict "< 0".

Cauze: Situatiile de stoc negativ pot aparea in urmatoarele conditii:

Incurcatura receptie pentru produse similare - La receptie avem doua tipuri de iaurt : 10 de capsuni si 10 de zmeura. In momentul receptiei marfii in loc sa se inregistreze 10 iaurturi de capsuni si 10 iaurturi de zmeura se inregistreaza doar 20 de iaurturi de capsuni. Aplicatia va considera stocul iaurtului de zmeura fiind 0, dar la casa acesta se va vinde, existand in magazin. Aceasta situatie va genera stoc negativ.

Incurcatura vanzare la casa - In locul scanarii individuale a produselor, operatorul va inregistra 5x ciocolata Milka cu lapte, intre cele 5 ciocolate, 3 sunt ciocolate Milka cu lapte si alune. Daca pe stoc aveam 4 ciocolate cu lapte, in momentul vanzarii celor 5 inregistrate gresit se va crea situatia de stoc negativ.

Fara receptie - Se face aprovizionarea cu 20 de sticle de Coca Cola de 2L dar nu se face receptia marfii. In magazin se va face vanzarea produsului, dar aplicatia nu va sti de existenta acestora in gestiune iar in consecinta va aparea stocul negativ.

Rezolvare:
 1. Inventariere la nivel de grupa articol pentru grupa aferenta articolului cu stoc negativ
 2. Identificarea produselor - se scoate lista de stocuri curente
 3. Identificarea cauzelor - se scoate o fisa de produs
 4. Verificare produse incurcate
 5. Aflarea stocului real al produselor identificate mai sus
 6. Rezolvarea prin doua metode:
 7. a) Reglare intre produsele incurcate
  b) Reglare prin modificarea stocului conform valorii reale.
Lista produse expirate
Saptamana 21 - 27 aprilie 2014

Pentru a putea vedea produsele care urmeaza sa expire, in momentul receptiei marfii va trebui completat termenul de valabilitate al produselor.

Aplicatia verifica termenul de valabilitate al articolelor din stocul curent conform ultimelor receptii efectuate.

Pentru a determina produsele din gestiune care urmeaza sa expire, se va accesa meniul Liste - Notificari - Lista produse expirate. Cu ajutorul acestui raport se pot identifica produsele care expira intr-o anumita perioada.Lista de produse expirate se poate vizualiza dupa grupe articole si parteneri.

Se va obtine un raport cu produsele din grupele de articole selectate care expira in perioada selectata si informatii despre receptiile care au avut aceasta data de expirare. (documentul de intrare, numarul documentului si furnizorul).

Evidentierea suprastocului
Saptamana 14 - 20 aprilie 2014

Pentru a determina articolele fara rulaj si cu overstock se va accesa meniul Liste - Situatii stocuri - Epuizare stoc produse.
In cazul in care se doreste gruparea rezultatului dupa ierarhia articolelor, in campul "Grupare" se va selecta "Grupa articol".

Selectii recomandate pentru gruparea dupa ierarhie:
 • Grupare: Grupa articol
 • Ordinea de sortare: Crescator
 • Sortare: Articol, zile epuizare stoc, stoc curent
 • Numar zile pentru calcul necesar stoc: 7
 • In campul "Numar zile epuizare" se va selecta "> 90 zile"
 • In campul "Vechime stoc" se va selecta "> 30 zile"
In cazul in care nu s-a grupat dupa "Numarul de zile de epuizare", sugeram sa se ordoneze rezultatul dupa acest camp, descrescator, pentru a vedea primele articolele cu numarul de zile de epuizare cel mai mare.

Selectii recomandate pentru gruparea dupa zile epuizare stoc:
 • Grupare: Zile epuizare stoc
 • Ordinea de sortare grup: Descrescator
 • Sortare: Articol, stoc curent, stoc raft
 • Numar zile pentru calcul necesar stoc: 7
 • In campul "Numar zile epuizare" se va selecta "> 90 zile"
 • In campul "Vechime stoc" se va selecta "> 30 zile"
Pentru a filtra lista doar la produsele cu numar de zile de epuizare mai mare de 90 zile, in campul "Numar zile epuizare" vom introduce "> 90 zile" iar in campul "Vechime stoc" vom introduce valoarea ">30 zile" pentru a evita articolele care nu au inca istoric de vanzari.

Bonuri fara raport Z
Saptamana 07 - 13 aprilie 2014

Va prezentam procedura de urmat in cazul imposibilitatii de efectuare a raportului de gestiune. Aceasta problema poate surveni in doua situatii si anume:
 • In cazul in care exista document nevalidat. Se vor verifica documentele de intrare si de iesire, iar in cazul in care exista documente nevalidate, acestea se vor valida sau se vor sterge, dupa caz.
 • In cazul in care nu a fost preluat ultimul raport Z. Se verifica ultimul Z preluat si se importa EOD-urile la zi.


Solutie Software Retail

Supervizor (Head Office) SMKSupervizor este o aplicatie de management care permite un control complet asupra retelelor de magazine. Acest software asista biroul comercial cu:
 • management unic de cataloage retea
 • operarea de modificari preturi la contractele existente
 • supravegherea intregii activitati din toate magazinele din retea
 • propuneri referitoare la preturi
 • fidelizare clienti, management promotii
SMKBOMatx (Back Office). Matx este un software de gestiune care permite utilizatorului:
 • control total al furnizorilor
 • control cantitate comandata si livrata
 • impunerea pretului de achizitie
 • asistenta in realizarea comenzilor
 • optimizarea cantitatilor comandate
 • controlul operatorilor de la casa
 • controlul stocurilor
PosExpert (Front Office) POSExpert este o aplicatie de vanzare, foarte usor de utilizat. Aceasta aplicatie va permite beneficiarului un control mult mai bun asupra activitatii de vanzare si asupra angajatilor de la casa.
Printre numeroasele beneficii ale utilizarii aplicatiei de vanzare se afla urmatoarele:
 • cresterea incasarilor
 • controlul si diminuarea pierderilor
 • cresterea fluxului de clienti la casa
 • usurinta in operare, diminuarea erorilor de operare

Solutie completa pentru retea de magazine de tip supermarket


Contactati-ne
Tel. / Fax 0268 323 400
Tel. RDS 0368 005 684
Tel. Mobil 0723 556 783
Email
Copyright 2019 Spectrum Ltd Brasov. Toate drepturile rezervate. Oracle Gold Partner